Julpreppa nu – lev lyxliv i januari

SPARADIS. Med nio veckor kvar till december kan knäck och klappar kännas rätt avlägset – vi har ju inte plockat halloweenpumpa än! Men den arma decemberlönen klarar sällan att ensam ta hand om alla extra inköp, julmat och resor till tjocka släkten. Ett nätt nyårsfirande på det och du är redo att börja året med fattigmånadens sedvanliga skörd av snabbnudlar och fakturapåminnelser.

Lösningen är tråkig: vi måste planera. Kanske till och med göra en budget, ve och fasa! Men ack så värt. Än finns tid att knipa kostnader, att fördela julutgifterna på oktober-, november- OCH decemberlönen. Och du, sänk förväntningarna – de allra flesta måste prioritera.

Här är våra bästa tips för att dryga ut decemberkassan:

1. Gör det bara
Helst nu. Avsätt en tid för att göra en budget över dina utgifter samt eventuella undansparade pengar för att se hur mycket du har att röra dig med. Glöm inte att vissa decemberfakturor betalas i januari, liksom terminsavgifter, hel- och halvårsräkningar. Bestäm hur mycket julen får kosta; lucia, julmat, julpynt, julklappar, resor, nyårsfester, födelsedagar. Fundera över vad som är viktigast för dig.
Tips: Flytta alla pengar för jul- och nyårsinköp till ett separat konto.

2. Få loss fasta utgifter
Se över elavtal och abonnemang för bredband och telefoni. Kanske blir dina försäkringar billigare hos ett annat bolag, kanske kan du förhandla räntan på bolånet. Kanske kan du påverka din egen förbrukning av el, uppvärmning och bensin. Ställ bilen och cykla eller samåk, eller kör bara när du verkligen måste. Kör en mysmånad med stearinljus.
Tips: Det finns massor av sajter där du kan jämföra avtal, exempelvis Elskling för elpriser och Räntekartan för boräntor.

3. Rensa dina rörliga utgifter
Här finns pengar att spara! Visserligen på bekostnad av vardagslyx som taxiresor, bio och restaurangbesök, men prioritera! Gör din egen take away-latte, rensa frysen och kolla om du klarar dig utan alla filmkanaler, prenumerationer på tidningar, Spotify och Netflix.
Tips: Klassikerna funkar! Storhandla, storkoka och storsatsa på matlådor. En daglig utelunch om 100 kronor kostar cirka 2 000 kronor i månaden.

4. Samlare, sälj dina saker
Samlat på dig prylar du inte behöver? Passa på att rensa i röran och gör några snabba affärer på Blocket och Tradera. De där stolarna på vinden, filmsamlingen i förrådet, kläderna du inte använder och den gamla cykeln i garaget… Eller få tavlor och konst värderade och sälj på auktionshus.
Tips: Elektronik är poppis på Blocket. TV, mobiler och surfplattor säljs snabbast.

5. Ducka skuldfällan
När budgeten spricker och julen trycker på kan den bästa bländas av erbjudanden om snabba lån, trots skyhöga räntor. Men, som med det mesta som tycks för bra för att vara sant, är de ofta kreditfällor. Kortsiktiga lösningar som lätt eskalerar i ännu större skulder.
Tips: Betala alltid fasta utgifter som hyra och el först. Undvik att skuldsätta dig, men om du måste, låna av någon du känner.

 

Taggar: | |