SPARANDE

Så maxar du livets efterrätt

SPARTIPS. Hur långt är det kvar tills du går i pension? Har du börjat drömma om hur du ska leva då? Mål blir mycket lättare att nå om du har en vision och en plan. Maja Englund, sparekonom på SPP, delar med sig av sina bästa tips för att krydda pensionen.

Pension kan för en del kännas låååångt bort, vilket är helt förståeligt. Många av oss lägger istället fokus på nästa semester och några av oss har svårt att planera längre än till nästa helg. Men tänk på alla de år du har framför dig när du går i pension. För att inte riskera att stå där med en tom plånbok, utan istället kunna känna dig fri och självständig vill jag dela med mig av fem tips. Det tar bara några minuter, men det kan maxa dina kanske 30 år som pensionär!

 Majas 5-stegslista för att maxa livets efterrätt

  • Checka tjänstepensionen. Säkerställ att din arbetsgivare tillhör de 9 av 10 som sätter av pengar till tjänstepension för sina anställda. Logga gärna in på minpension.se för att få en helhetsbild av hela din pension.
  • Spara extra. Lägg undan en fast summa varje månad till pensionen, kanske i en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto (ISK) som du döper till Pension. Gärna genom ett autogiro som för över pengar så snart lönen kommer till de fonder du valt.
  • Spara smart. Hur du placerar dina pengar spelar roll för vilken avkastning du kan förvänta dig. Väljer du ett hållbart sparande placeras dina pengar i framtidsinriktade bolag som är rustade för morgondagens utmaningar. Bra för världen och din plånbok.
  • Koll på prislappen. En liten skillnad i avgift kan göra stor skillnad på ditt sparande. Se till att du inte betalar onödigt höga avgifter. I Fondkollens räknesnurra kan du se hur olika avgifter kan påverka ditt sparande.

Byt lön mot pension. Om du tjänar mer än cirka 40 000 kronor kan du fundera över att byta en liten del av lönen mot en högre pension. På pensionsspråk kallas det ”löneväxling. Prata med din arbetsgivare om det är möjligt, och läs mer här.

Taggar: | | |