Per Grankvist: Kina räddar världens klimatkris

OPINION Sapir träffade Journalisten och författaren Per Grankvist som skrivit boken ”CSR i praktiken – hur företag tjänar pengar på hållbarhet” och är nyss är hemkommen från en researchresa i Kina. Här resonerar han kring hur Kina kommer att rädda världen och varför vi alla bör göra upp gamla unkna koloniala fördomar.

– För det första: Kineser är inte dumma. För det andra: Västvärldens koloniala historia präglar fortfarande synen på Kina som ett mindre utvecklat land. Och för det tredje: Vi i väst är inte bättre på att planera och leda företag än vad de är i Kina.

En rättvisare bild enligt Per skulle vara att det finns precis lika många påhittiga, begåvade och smarta entreprenörer där som hos oss. Och att landets utveckling mot ett hållbart samhälle kommer att rädda världen. Kina är fortfarande i mångt och mycket ett fattigt land, och de måste öka det generella välståndet eller riskera en revolution. I den utvecklingen är hållbarhet en absolut nödvändighet, och inte bara ett önskvärt tillägg.

– Dagens dominanta ekonomiska krafter kommer att behöva anpassa sig eller bli överkörda. Det finns flera exempel: De stora satsningar på solceller som gjorts i USA har gått rakt åt skogen, men när kinesiska investerare tog över så blev solcellsutveckling en succé och omsätter nu stora pengar. Kina driver även redan nu utvecklingen mot ett brett genomslag för elbilar. Tänk vilken marknad som öppnas när alla kinesiska medborgare vill ha en elektriskt driven bil, det kommer att förändra branschen totalt.

Efter Donald Trumps vinst i det amerikanska presidentvalet kan förhållandet mellan USA och Kina initialt bli ansträngt, då han diskuterat att implementera handelshinder. Men enligt Per det är förmodligen mest tomt prat, då Kina är en av landets viktigaste handelspartners, och dessutom kontrollerar stora delar av USA:s statsskuld.

– Vi kan lära oss mycket av hur kineser ser på en hållbar utveckling som en nödvändig realitet, istället för ett moraliskt ställningstagande. Men det bästa tipset för att möta ”mittens rike” i en ny tid är att vara extremt vaksam på sina egna fördomar.

Taggar: | | | | |