• Mapillary

    Var du än befinner dig kan du hjälpa till att bygga ut Mapillary.

  • mapillary

Så utmanar skånska Mapillary Google Maps

RESA. En användargenererad street view-tjänst som låter privatpersoner ladda upp gatubilder med mobilen, i ett slags crowdsourcat Google Maps. Det är idén bakom Malmös omtalade startup-bolag Mapillary, som utvecklades av fyra Skåneentreprenörer med bildforskaren Jan Erik Solem i spetsen.

I samband med att företaget tidigare i vår drog in 68 miljoner i riskkapital för att vidareutveckla tjänsten, offentliggjordes ett nytt samarbete med actionkamera-tillverkarna GoPro, och Mapillary surfade snabbt upp på Ny Tekniks och Affärsvärldens lista över Sveriges hetaste teknikbolag.

Med crowdsourcade kartor kan Mapillary gå bortom vad storspelare som Google kan göra. Istället för kamerabilar som oftast bara når de största städerna och vägarna, kommer enskilda användare åt detaljer även på de minsta stigar, cykelvägar och vandringsstråk. GoPro-kamerorna ska därför underlätta ytterligare för de som cyklar eller kör motorcykel. Appen når även delar av världen med dålig täckning; och Mapillary samarbetar sedan tidigare med Röda Korset och Läkare utan gränser för att kartlägga kartlösa områden.

 

Mapillary – Såhär funkar det

Crowdsourcade gatubilder med LTH-utvecklad bildteknik

När fotona kommer in gör Mapillary en bildanalys och kopplar sedan ihop fotona med andra som finns i närheten och lägger ut bilden på en karta.

Med hjälp av ungefär 20 000 användare har Mapillary kartlagt närmare 1,5 miljoner kilometer mark i över 170 länder.

Jan Erik Solem är entreprenör och forskare vid Lunds universitet. 2010 sålde han ansiktsigenkännings-företaget Polar Rose till Apple för 200 miljoner kronor.