• - Man är inte EN identitet, man är flera. Jag är ju inte bara en transperson. Jag är någons dotter, älskare, älskade och barn också. säger Saga Becker.

    - Man är inte EN identitet, man är flera. Jag är ju inte bara en transperson. Jag är någons dotter, älskare, älskade och barn också, säger Saga Becker.

  • - Jag förstår inte det här med hat, våld och förtryck. Hur kan någon vilja ha det?

  • Saga Becker har just blivit ambassadör för Suicide Zero. - Jag tycker om att jobba ideellt. Jag hade säkert kunnat bo i en lyxig lägenhet och ha ett välbetalt jobb, men då hade jag kanske inte varit lycklig.

    Saga Becker har just blivit ambassadör för Suicide Zero. - Jag tycker om att jobba ideellt. Jag hade säkert kunnat bo i en lyxig lägenhet och ha ett välbetalt jobb, men då hade jag kanske inte varit lycklig.

Saga Becker skippar rädslan och kör fullt ut

INTERVJU. Saga Becker valde livet och bestämde sig för att låta alla sina identiteter ta plats och bilda en hel människa. Det borde fler göra, tycker hon.

På Guldbaggegalan våren 2015 hände något som aldrig tidigare hänt. Saga Becker tilldelades en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll, och blev därmed första transpersonen att kamma hem den åtråvärda baggen. Stort inte bara för Saga, utan för hela Sverige. Men en talesperson för transpersoner vill hon inte vara. Hur skulle hon kunna vara det? Hon har ju bara upplevt sin egen historia, menar hon.

– Vi borde vara fler talespersoner, med många olika insikter och synvinklar. Man kan inte sätta en person som förebild för alla, säger Saga.

Hon tilldelades sin Guldbagge för gestaltningen av Sebastian/Ellie i Ester Martin Bergsmarkers film Någonting måste gå sönder, en hoppfull kärleksfilm om sökandet efter sin könsidentitet. Ett sökande som Saga själv gått igenom, och som var anledningen till att hon bestämde sig för att söka rollen. Trots att hon inte hade någon skådespelarerfarenhet sedan tidigare.

– Jag försökte att inte spela, utan vara helt äkta. Allt är såklart inte självupplevt, men känslorna och sökandet har jag gått igenom, säger hon. Det var som terapi för mig. Som att uppleva allt igen, men att göra det i en trygg miljö, säger hon.

Låta hela Saga leva
Hon ser sig fortfarande inte som en skådespelare, utan som en konstnär som råkar kunna skådespela. Hon vill hålla alla dörrar öppna och inte låsa in sig i ett fack, som mänskligheten ofta har en tendens att göra. Innan hon kom ut som transperson funderade hon på att ta sitt liv. Men beslutet att leva fick till följd att hon ville leva fullt ut. Låta alla delar av Saga bilda en enhet.

– Vi har alla olika identiteter som måste få plats. Att vara hela jag är det bästa jag gjort, säger hon.

Förmågan att låta de olika identiteterna komma till tals, att våga vara alla och förflytta sig mellan situationer och tillfällen där de olika personligheterna får ta plats, har gjort Saga stark. Hon tror inte på det homogena samhället och förundras över att vi alla strävar efter att både passa in i ramen och vara personliga. Samtidigt.

– Hur kan vi vara personliga om vi samtidigt ska göra som alla andra? Köpa villa, klippa gräsmattan och ha en karriär. Det går inte ihop i mitt huvud, säger hon.

Det finns för starka normer och förväntningar från samhället, som istället för att stärka oss håller oss tillbaka, menar Saga. Folk är rädda för att vara sig själva, eftersom de inte vet hur de ska bli bemötta. Det finns ingen mobilitet i förväntningarna eller i sättet vi är på. Men hon tycker sig känna en kraft som vill förändra, en kraft som samhället inte kommer kunna stå emot.

– Samhället kan inte springa ifrån de här frågorna längre och det finns en vilja att förändra från många olika håll. Jag känner det i hela kroppen, viljan att jobba för alla människors lika värde, säger hon.

Ångrar inget
När Sapir möter Saga är det bara en vecka kvar tills hennes Sommar i P1 ska sändas. Hon är nervös, och vet inte riktigt hur hon ska kunna hantera att möjligen bli folkkär. Hon planerar att stänga av sin mobil och försvinna ett tag. När Sapir åter kontaktar henne, några veckor efter att programmet sänts, har hon i alla fall inte stängt av mobilen.

– Jag har blivit kontaktad av så väldigt många som känt sig stärkta och börjat känna hopp igen. Det blev ett väldigt nära program, kanske närmare än jag hade tänkt mig. Men jag ångrar mig inte. Det behövdes, säger Saga.

Namn: Saga Becker

Bor: Stockholm, men saknar Malmö. Född och uppvuxen i Blekinska Ronneby

Gör: Konstnär som skådespelar, skriver på sin debutroman och är Art Director på nystartade konstnärskollektiver BeYou
Aktuell: Den tredje juli 2015 sändes Sagas Sommar i P1, det kan du höra här. Under 2016 ligger många spännande projekt i pipeline, men hon vill inte avslöja vad. Det är inte bara svenska projekt, så mycket kan hon säga.
Taggar: | | |