• sladda

    Ikeas nya cykel bygger du ihop själv enligt äkta Ikea-manér.

Ikea släpper cykel – i byggsats

CYKEL. Lämna bilen hemma och låt blodet pumpa. I augusti lanserar Ikea unisex-cyklar, och precis som varuhusets andra produkter byggs den själv av kunden. Lyckligtvis slipper köparen problem med oljig kedja. En rost- och oljefri remdrift ska istället hålla i 15 000 km. Den har automatiska växlar och ett klick-system för att haka på och av tillbehör som pakethållare och cykelväska. Det går även att köpa till en släpvagn.

Cykeln, som ska heta ”Sladda”, har redan fått pris för bästa produktdesign i en av världens största designtävlingar, Red Dot Design Award. ”Sladda” är framtagen tillsammans med Oskar Juhlin, Jan Puranen och Kristian Eke från Veryday designstudio.

Som ett bevis på sin utlovade hållbarhet får köparen 25 års garanti på ramen. En cykel utan kedja lär inte kräva lika mycket underhåll som andra cyklar, men man kan ändå ta en fika med andra cykelmeckare på Bonne Mecanique, som du kunnat läsa om på Sapir. Den som får blodad tand efter att ha satt ihop sin Ikea-cykel kanske vågar sig på att bygga även en motorcykel?

Taggar: | | |