VR

Såhär kan du rädda planeten med VR

SPEL. Det finns 1,8 miljarder så kallade ”gamers” i världen enligt senaste Global Games Market Report. Med en omsättning på över 108 miljarder dollar är spelmarknaden både ekonomiskt stark och skapar stort engagemang. Tänk då om man kunde bygga in social och miljömässig engagemang i spel?

Precis så tänker nu många utvecklare som ser möjligheter att ta fram nya spel, som förutom att underhålla, också bidrar till att rädda planeten. Och eftersom Virtual Reality (VR) väntas bli stor vad gäller framtidens spel växer nu antalet VR-spel som siktar på att göra skillnad i världen. Här är bara några av de initiativ som finns:

Doom Prepper Sailors
Ett spel utvecklat av studenter vid Eindhoven University of Technology i Nederländerna, där du får blicka in i en apokalyptisk värld. Det är 50 år in i framtiden och omfattande vattenföroreningar har gjort människor sjuka. Som spelare styr man verkliga små 3D-printade båtar, utrustade med GPS. Poäng får du genom att identifiera föroreningskällor längs vattnet. Datan som samlas in skickas sedan till organisationer som kan åka ut och sanera.

The Crystal Reef
The Crystal Reef är ett virtuellt dykningsspel utvecklad av studenter vid Stanford University för att sprida kunskap om hur klimatförändringarna påverkar livet under havsytan. Du spelar en marinbiolog som dyker efter koraller vid italienska ön Ischia och samlar in observationer samt tar prover. Utmaningarna är många och den allvarligaste är att korallerna håller på att förstöras av höjda havstemperaturer, något som också händer i verkliga livet.

Planet Hunters
Ett något äldre exempel är Planet Hunters som utvecklades för fyra år sedan av forskare på Yale University. Spelet engagerar civila ”forskare” ifrån alla åldrar och världsdelar med att hjälpa astronomer sortera igenom stora mängder NASA-data för att hitta okända planeter. Hittills har man hittat över 40 himlakroppar med potential att kunna stödja liv.

ECO
I ECO bygger spelaren en värld där alla val du gör får påverkan på ekosystemet. Istället för poäng samlar man på förnybara resurser. Spelet är utvecklat av amerikanska spelstudion Strange Loop Games för att sprida kunskap och förståelse för hur vi kan bidra till en välmående planet.