Sally Voltaire ger grönsaker nya ansikten

INTERVJU. Sally Voltaire är kocken och matinspiratören som intagit Åhlenshuset i Stockholm och skapat restaurangen som får människor att köa genom ett varuhus för att äta vegetariskt.

Matintresset har Sally Voltaire med sig från barndomen, men det var först när hon flyttade hemifrån som det tog verklig fart. Idag lagar hon gärna mat hemma, speciellt på helgerna då hon och sonen kan experimentera fritt och länge utan några tider att passa. Men all matlagning är del av arbetet, även om den sker på fritiden.

– Min matlagning hemma är också en del av mitt jobb och en förlängning av den matlagning som sker på restaurangen. Jag testar nya recept och råvaror samt uppdaterar sociala medier, säger hon.

Viktig njutning
Men mat är inte bara ett jobb, utan även en njutning. En njutning som fler borde känna istället för att se maten som ett redskap att förändra kroppen eller belöna hjärnan, säger Sally. Hon hatar dieter och ogillar att kategorisera mat i grupper av onyttigt/nyttigt. Lite av allt i lagom dos får de flesta att må bra, menar hon.

– För mycket eller för lite av något är sällan hälsosamt, oavsett om vi pratar mat, sömn eller annat som hör livet till. Jag har aldrig beskrivit min mat som nyttig eller hälsosam utan bara varit transparent med vad det är vi serverar på restaurangen. Sen är det upp till var och en att välja hur de vill äta eller leva sitt liv.

”Du behöver inte vara vegetarian för att laga grönsaker. Det räcker med att du är hungrig”. Så inleder Sally Voltaire sin kokbok ”Sally Voltaires mat” som kom ut på Bonnier Fakta i våras. Det är en bok där den intresserade kan göra en djupdykning i Sallys matfilosofi och recept. Förhoppningen är att läsaren ska lägga ifrån sig boken med ny inspiration att utforska grönsaksdisken lite närmre. Och våga prova det oväntade. Vad sägs till exempel om rostade vaxbönor med lavendel, eller kanske en rödbetstsatsiki?

Fascinerande metod
På sin restaurang Sally Voltaire och Systrar serverar hon vegetarisk mat, ofta med rawfood som tillagningsmetod, och hon hoppas att upplevelsen ska ge besökaren nya insikter om vad mat kan vara.

– En del av mitt koncept med restaurangen är just att inspirera människor till att tillaga mer grönsaker genom att presentera dem på nya sätt och genom direktkontakten mellan kockarna i köket och gästen på utsidan, säger hon. Vegetarisk mat har fått sig ett uppsving på senare tid, vilket är jättekul. När jag började fokusera på grönsaker fanns det mycket mer fördomar kring vegetarisk kost. Vegetarisk mat är miljösmart och går att variera i all oändlighet. Människor borde definitivt äta mer grönsaker, menar Sally Voltaire.

Rawfoodtrenden har gått från knasigt storstadsfenomen till trendig kändisdiet för att nu vara mainstream. Metoden innebär att man inte förädlar råvaran genom upphettning, utan tar tillvara på ämnena i sitt ursprungsskick. Dess storhet ligger i den utmaning som tillagningen innebär menar Sally, som är en av förespråkarna.

–  I och med att råvaran inte hettas upp behåller den sin naturliga färg och smak vilket gör att man kommer närmare råvarans naturliga form men även behåller dess naturliga innehåll av vitaminer och mineraler, säger hon. Rawfood för mig är inte ett förhållningssätt eller ett sätt att leva på, utan snarare en tillagningsteknik av grönsaker som fascinerar. Det kräver att man är innovativ och hittar nya lösningar på hur man ska uppnå en viss smak eller konsistens. Det är en större utmaning för oss som lagar maten helt enkelt, och vi gillar utmaningar, säger Sally Voltaire.

 

Vem: Sally Voltaire

Gör: kock och matinspiratör

Mer av Sally: Boken Sally Voltaires mat ger inspiration för såväl vardag som fest. Mer info hittar du här.