Navid Modiri förändrar debatten

Namn: Navid Modiri
Bor: Malmö
Gör: Artist, programledare och föreläsare. Grundare till Samtalsaktivisterna.

 

SNACKA SMART. Världen förändras snabbt och samhällsdebatterna stormar – för vad vore väl en modern människa utan sina åsikter? Men det är sällan vi lyssnar. Samtalsaktivisten Navid Modiri menar att vi kan förändra konversationen genom att vilja förstå vår motpart – oavsett hur provocerande denna är.

Han är en flitigt röst i samhällsdebatten, ständigt aktuell som talare och inspiratör inom mångfald och kreativitet. Bland karriärens meriter; Årets kommunikatör, nominerad till Stiftelsen Konungens ledarskapspris och vinnare av Stora bloggpriset. Därtill en engagerad röst i sociala medier – den sortens som snabbt kan generera 5000 likes på ett inlägg, och som med hjälp av sina Facebookvänner samlar in 50,000 kronor för att köpa en golfrunda med Jimmie Åkesson på Musikhjälpens auktion.

– Ofta misstar vi kommentarer eller beteenden för idioti när vi inte förstår. Att se bortom irritationen och samtala med människor som inte tycker som vi, det om något är aktivism, säger Navid. Vi har varken råd eller tid att slösa bort samtalet. Polariseringen ökar och med en politik som skär samhället i lådor finns ett enormt behov av att föra samtal mellan lådorna.

Du hör bättre om du håller tyst
Hur ska man uttrycka sig rätt? Det finns inget svar, men enligt Navid är grunden för att kunna nå ut med ett budskap eller förändring att först förstå vem det är du pratar med. Vart de kommer ifrån, inte bara vad vi ska till. Det, och respekt. I projektet Samtalsaktivisterna arrangerar han öppna samtal om aktuella ämnen i syfte att öka vår kunskap om varandra. Ett projekt han grundade tillsammans med kompisen och före detta nazisten Tobias, som han menar har lärt honom förstå mycket om hur högerextrema grupper uppfattar hans värld.

– Bland annat fick han mig att inse att vi som arbetar med värden som hållbarhet och integration är jäkligt bra på att snacka, men inte på att lyssna. Vi är så drillade att tycka, tänka, skriva, och så fokuserade på att få ut vårt budskap att vi blir lomhörda.

Ni gör det inte för att ni är rasister
Komplexa och snabba förändringar ruckar mångas trygghet, särskilt inom grupper som tidigare varit ohotade, menar Navid. Vi möts av nya begrepp om feminism, miljö och hållbarhet, och alla känner inte att de är med på tåget.

– Istället för att avfärda någon som dum i huvudet, fråga dig vad som egentligen pågår i deras tanke- och känslovärd, vad orden kan ha för innebörd för dem.

I ett av sina uppmärksammade blogginlägg berättar han om ett restaurangbesök där gästerna vid bordet bredvid pekar och viskar när hans gäng beter sig ”osvenskt” genom att prata högt och äta med fingrarna. ”Ni gör det inte för att ni är dumma eller rasister, utan för att ni är människor”, skriver han. Det är naturligt att dras till det vi känner till. Men det förändrar inte konversationen.

– Det finns olika sätt att reagera på förändring, antingen drar vi ner mössan och klamrar oss fast vid det vi är vana vid, eller så löser vi upp vår stagnering och blir en del av lösningen. Men det kräver sårbarhet.

 

Kan man vara snäll och lugn och samtidigt få sin vilja igenom?
– Är det snällt att vilja få sin vilja igenom? Är du per automatik snäll för att du är lugn? De flesta jag vet som blir arga, är lugna och sakliga. Men det är skillnad på aggressivitet och ilska. Aggressivitet är ofta kopplat till maktutövning, ilska kommer från kärlek. Jag kan vara arg på dig men för den skull vill jag inte skada dig – bara markera att någonting inte är okej. Ilskans funktion är otroligt konstruktiv och ger oss kraft att stå upp för oss själva.

Vad är då snällt?
– Alla värderingar är socialt konstruerade, jämlikhet är inte programmerat i vårt DNA, det är något vi har hittat på och samsats om i grupp. Alltså kan jag tycka att mina värderingar om mänskliga rättigheter och social hållbarhet är goda och snälla, men det är inte sant. Det är en åsikt, och de som tycker något annat är inte dumma, och de har inte fel. Om vi vill få med oss folk på det vi tror på kan vi inte kalla dem idioter – det är inte socialt hållbart att polarisera.

Är du snäll?
– Jag vet inte, det är ett så konstigt ord – religionen och Magdalena Ribbing har förstört det för mig! Det känns liksom så ”dygdigt”. Men jag strävar inte efter att vara snäll utan snarare efter att vara sann och, i den mån det går, skapa värden.

LÄS OCKSÅ: ”Att ses på riktigt är vår tids lyx” – Saurabh Sinha

Navid Modiri

Hemsida: Navidmodiri.com

Intresserad av Navids musik? Spana in hans band Navid Modiri & Gudarna

Läs mer om Samtalsaktivisterna, nätverket som tränar unga människor till samtalsledare.