• sandlund/Hossain

    Grundarna Tulin Hossain och Anders Sandlund.

  • Sandlund Hossain

Sandlund/Hossain gör designväskor i djungelgarveri

NOTIS. – Det finns enklare saker att göra än att bygga ett garveri mitt i djungeln i Bangladesh, säger väskmakare Anders Sandlund, som tillsammans med vännen Tulin Hossain lanserar varumärket Sandlund/Hossain i april. Nytt, men samtidigt back to basics med en första kollektion tote- och weekendväskor i ren och enkel design, tillverkade i gammaldags kvalitet genom vegetabilisk garvning.

– Vi arbetar mycket med grundkonstruktionen. Designen är avskalad och låter det naturliga lädret framträda, det åldras vackert över tiden eftersom vi inte använder täckfärg, säger Anders.

Medan det numera är standard att täckmåla på ytan för att dölja skiftningar, och konsumenter därför är vana att se läder som perfekt och enfärgat, låter Sandlund/Hossain istället råvaran styra utseendet. Och inte vilken råvara som helst – nu bygger de djungelgarveriets egen kofarm.

– Vi köper in kalvar och lånar ut dem till byborna som tar hand om dem och sedan får hela vinsten av köttet när korna slaktas. På så sätt får vi ett spårbart och välbehållet råmaterial där vi har kontroll över hastighet och får kvalitet som håller i många år.

Anders Sandlund är fjärde generationen i kungliga hovleverantören Böle Garveri, som har 117 års erfarenhet av väsktillverkning i ryggen. Duon har de senaste åren varit producenter till kedjor som Norrgavel och Gudrun Sjödén.

– Det gedigna hantverket och kvaliteten försvinner i takt med att produktioner blir allt snabbare och billigare. Vi tröttnade på att allting handlar om siffror och visste att vi kunde göra någonting bättre, men då var vi tvungna att göra det själva, säger han.

En helintegrerad produktionskedja öppnade för nya lösningar. Tanken är att skapa ett slutet kretslopp utan kemikalier och att använda kospillning till en egen biogasanläggning. Arbetsvillkoren ska även efterlikna de i Sverige.

– Det mesta vi ser från industrin i Bangladesh är bränder, fabriksras och plågade arbetare. Men vi vill visa att det även finns en annan sida som är vacker och har stark framtidstro, och jag tror på kraften i att göra något bra och udda, säger Anders.

 

Sandlund/Hossain

Vad: Läderväskor

Hur: Vegetabiliskt garveri i Bangladesh
med egen kofarm

Vem: Skomakare Anders Sandlund och Tulin Hossain
Köpa: Utvalda återförsäljare och webbshop

Mer info: sandlundhossain.com
Facebook Vimeo

Taggar: | | | |