• sanna nielsen

  "Jag tar inte längre mig själv på för stort allvar", berättar Sanna.

 • sanna nielsen

  Revydebuten jämte veteraner som Dan Ekborg har varit kritikerhyllad.

 • sanna nielsen

  Ditt sällskap i rutan - Nu tar Sanna över julen i SVT efter fjolårets julvärd Gina Dirawi.

 • sanna nielsen

  Från singeln Dansar Bort Med Någon Annan, som markerade Sannas 20 år som artist. Foto: Warner Music

 • sanna nielsen

  "I de här tiderna känns det extra viktigt att kunna få folk att skratta", säger hon om rollen som komedienn på Oscarsteatern.

Sanna Nielsen – Veteran på okänd mark

JULFEELING. I maj firade hon 20 år som artist, 31 år gammal. Kanske som en av våra mest folkkära, med sju Melodifestivaler under bältet och den senaste att leda allsången på Skansen. Nu tar Sanna Nielsen en paus från Oscarsteaterns revyscen – för att hålla dig sällskap på julafton. Här berättar hon om modet att utforska okänd mark, om julidyller som inte finns, och att behålla hopp i oroliga tider.

Julen i SVT har fängslat oss i lycklig masspsykos ända sedan Bengt Feldreich först lånade ut sin röst till Kalle Anka och hans vänner 1959. En institution lika självklar som köttbullarna på julbordet och som får ungefär 3,5 miljoner att samlas runt TV-rutan.

– Vanligast är kanske att vi tittar ihop med familjen, men många sitter även ensamma på julen. Jag ser min största uppgift som att vara ett sällskap till alla och skapa en lugn stund på julafton, säger Sanna.

Hon är den 15:e i raden av julvärdar som fått uppdraget att tända ljuset. Efter att 60-, 70- och 80-talister lärde sig att förknippa svensk jul med Arne Weise, som höll stolen varm under tre decennier, passeras facklan nu på årlig basis. Och med den, det stora förtroendet att förvalta årets julstämning.

– Men i många familjesituationer är julen allt annat än fantastisk, det är någonting jag kommer ha i bakhuvudet när jag sitter där på julafton. Vi vill så gärna att allt ska bli perfekt, men det blir sällan det. Kanske bör vi istället anamma det: Nej, julen blir inte fantastisk, men den blir bra ändå. Eller så blir den inte alls det.

2016 har varit ett oroligt år, inte minst politiskt. Känns inte julfriden en aning avlägsen?

– Ibland undrar man vart vi är på väg, men när det händer hemska saker i världen finns det också otroligt många som ställer sig upp och kämpar för det goda, det måste vi också se. Vi kan inte bara bli rädda och förlora hoppet, tappar vi tron på människan är det ju kört.

Som Oscarsteaterns primadonna tacklar hon allvaret i aktuella samhällsfrågor uppblandat med politisk satir och glittrande shownummer.

– Bland annat slutet sjunger jag en ballad som handlar om att vi är en del av någonting större och jag tycker den knyter ihop temat för hela revyn. Vi lever i ständig förändring där människor tycker, tänker och känner mycket. Jag är verkligen ingen komiker, men i de här tiderna känns det extra viktigt att kunna få folk att skratta.

Sanna Nielsen: Remade
Sanna revydebuterar jämte veteraner som Dan Ekborg och Robert Gustafsson, den nya rollen som komedienn har varit kritikerhyllad. Sakta läggs en ny dimension till bilden av den skånska schlagerartisten, som redan vid elva års ålder gjorde entré som sångerska i en dansbandsorkester.

Rollen som julvärd är den senaste i raden av uppdrag som de senaste åren har breddat den personliga repertoaren: från musikaldebuten på Malmö Opera 2014 (Doktor Zjivago), följt av programledarjobb för Melodifestivalen och Allsång på Skansen.

– De senaste åren har jag blivit väldigt orädd. Tidigare rusade jag mot allt, var en duktig flicka som högpresterade, men jag har insett att det inte är viktigt att vara perfekt. Nu vill jag hellre lära mig saker, testa hur jag funkar i nya sammanhang, och tar inte längre mig själv på för stort allvar.

Taggar: | | | |