• Karen Elson och Kate Moss för Fashion Saves Lives.

Sapir fixar klapparna som ger mer för fler

REDAKTIONEN LISTAR. Årets julklapp blev en robotdammsugare, men enligt en Sifo-undersökning ville 47 procent av svenskarna att det skulle bli en gåva för att exempelvis hjälpa människor på flykt. De som vill ge bort en klapp med nytta för fler kan spana in Sapirs julklappstips.

Julhandeln väntas slå rekord och omsätta 75 miljarder kronor, en ökning med 5 procent sedan föregående år, enligt HUI Research som presenterar Årets julklapp. Sapir hoppas att delar av dessa miljarder kan bli en win win win, för mottagaren, behövande och näringsliv. Små val kan göra stor skillnad!

1. Rädda liv
actionaid hittar du presenter mot fattigdom. Du kan bland annat ge bort en get, en cykel eller skolböcker till behövande. Hos Röda korset kan du köpa filtar, matpaket och familjeåterförenare. Gåvobevisen kan läggas under granen.

2. Uppmärksamma krigsdrabbade Kongo
Den svenska välgörenhetsorganisationen Falling whistles är en kampanj för att uppmärksamma konflikten i Kongo, som skördar miljontals liv. Visselpiporna på halsband, som går att köpa här, är en symbol för de pojkar på frontlinjen som fått bära dem runt halsen för att de varit för små för att bära vapen, och samtidigt en symbol för oss andra att agera whistleblowers för fred.

I butiken går det nu även att köpa t-shirtar med trycket ”We the free”. Pengarna investeras i lokala entreprenörer som bygger upp samhället på nytt.

3. Stärk kvinnors rättigheter
Allt överskott från J. Lindebergs t-shirt-kollektion ”I am woman” går till FN:s välgörenhetsorganisation UN Women som verkar för jämställdhet runt om i världen. Spana in dem här.

4. Få bättre karma genom gott kaffe
Det som ingår i vår dagliga konsumtion borde vi kanske tänka lite mer på, hur det produceras och av vilka. 10 procent av Karma coffees försäljningspris går direkt till organisationen Girls gotta run för att bidra till etiopiska kvinnors utbildning och samtidigt möjlighet att bli professionella idrottare. De vildväxande kaffebönorna är handplockade i Etiopien och har vuxit helt utan kemikalier. Läs om killarna bakom idén här.

5. Förbättra barns rättigheter

  • Sophie by Sophies fina silver- och guldarmband har 10 halvädelstenar, en för varje punkt i FN:s barnkonvention. 100 kronor av varje sålt armband går till stiftelsen World Childhood Foundation.
  • I samarbete med välgörenhetsorganisationen Rädda Barnen har fem av Londons främsta designers utformat en speciell tröja för julen tillsammans med sin ”favoritmusa”. Bland annat har designern Bella Freud tagit fram tröjor i kashmir tillsammans supermodellen Kate Moss där en stor del av priset går till projektet Fashion saves lives. Deras motiv är hämtat från jullåten Fairytale of New York. Här hittar du de fina tröjorna.
Taggar: | | | |