Sapir listar 10 favoriter bland landets gårdsbutiker

NOTIS. Många har nu börjat arbeta efter sommarens ledighet och kanske återvänt till staden efter lugna veckor ute i landet. För att göra övergången från lunk till puls så behaglig som möjligt förespråkar vi på Sapir att ta med landet till stan. En hängmatta på balkongen, sena sommarkvällar i parken och såklart grönsaker direkt från landet! Det finns många samlingssidor på nätet där man listar butiker länsvis, Sapir har gjort ett urval och här är våra favoriter runt om i landet. Hittar du inget i närheten av dig? Då kan du titta in på någon av samlingssidorna som vi har listat längst ner.

Malmö / Lund

Ängavallen
Kor, får och eget slakteri där djuren slaktas helt utan stress. På gården finns också egen kvarn, mejeri, ysteri, bageri, restaurang, café, picknickpark, örtagård och gårdshotell.

Glorias Äppelgård
En liten bit norr om Lund ligger Glorias Äppelgård, med butik, café och guidade turer.

Eko skafferiet
Gården ligger norr om Lund och har varit Kravcertifierad sedan 1989. I butiken säljer Åsa och Ingeman Anderberg bland annat egenodlad potatis, lök, rotselleri, palsternackor, sallad, tomater, gurka, squash och fänkål.

 

Göteborg

Kaprifolkött
Kaprifolkött är en ekonomisk förening som består av mer än 100 KRAV-certifierade köttproducenter runtomkring Göteborg och Bohuslän. I butiken i Västra Frölunda säljs nöt- gris- och lammkött.

Bärby Självplock
Här plockar du bär och grönsaker eller handlar i gårdsbutiken. Bärby finns på Hisingen, 8 km norr om Göteborgs centrum.

 

Stockholm

Lovö Magasin på Lunda gård, Drottningholm
Förutom att bedriva butik och café har Lovö kulturförening som främsta uppgift att samordna olika aktiviteter för bygdens småskaliga tillverkare, odlare, ekojordbrukare och hantverkare från Ekerö, Färingsö, Adelsö, Lovö och Drottningholm.

Skillebyholms Gårdsbutik
Under odlingssäsong erbjuds nyskördade biodynamiska grönsaker direkt från odlingarna.

Östanviks Gårdsbutik
På gården på Nämdö i Stockholms Skärgård bor och arbetar Per Fjärdhäll och Stina Molander, som producerar lamm- och nötkött, grönsaker, ägg och skinnhantverk.

 

Umeå

Salteriet
Småskaligt, lokalt och kustnära. Fångsterna landas och bereds i egna lokaler i det gamla fiskeläget. Alla produkter är fria från tillsatser och konserveringsmedel. Här hittar du bland annat varmrökt sik, pepparlax, chililax och souvaslax. Rullströmming, ättikströmming, enbärssik och rosésik.

MaCo Grönt
Ekologisk odling av grönsaker samt biodling. Här kan du utöver grönsaker även köpa olika sorters senap och marmelader.

 

Här hittar du fler gårdsbutiker:
Kravgodkända gårdsbutiker
Svensk Lantmat
Gårdsnära

Taggar: | | |