• hållbara hotell

  På Song Sa får du lugn och ro. Foto: Song Sa Private Island

 • Hållbara hotell

  Foto: Song Sa Private Island.

 • Foto: Song Sa Private Island.

 • Hållbara hotell

  Concious Hotel, Amsterdam.

 • Hållbara hotell

  Lobbyn i Concious Hotel i Vondelpark.

 • Hållbara hotell

  Här i trädgården på Hotel Stadhalle i Wien kan du äta din frukost i lugn och ro.

 • Hållbara hotell

  Badrum och toalett på Hotel Stadhalle i Wien.

Sapir listar 11 hållbara hotell för resan

HOTELL. Dags för en resa? Lugna och sköna dagar på stranden eller härligt snabb storstadsweekend? Vad du än väljer kommer du antagligen ha behov av en skön säng med mjuka, rena lakan för den perfekta semestersömnen. Det blir allt enklare att hitta hållbara hotell som har miljö och medmänniskor i åtanke och det finns flera bra certifieringar att hålla utkik efter, i faktarutan lite längre ner hittar du användbara länkar. Men för att göra det lite enklare att välja har Sapir listat 11 hotell som inte bara erbjuder manglade lakan, fantastiska frukostar och perfekt service, utan såklart också är hållbara!

Sapirs tre favoriter
Hotel Stadthalle, wien 
Wien blev utsedd till den bästa staden i världen 2016 (av Mercer) vad gäller livskvalitet, inget dåligt betyg! Staden är alltså väl värd ett besök. Hotel Stadthalle är Wiens första ekohotell med vacker trädgård, där du också kan inta din ekologiska frukost när vädret tillåter. 79 individuellt designade rum där det också finns speciella rum för dig som vill ta med husdjuret på semestern. Hotellet är nollenergi-balanserat och avger därför lika mycket energi som det förbrukar under ett år. All energi kommer från solpaneler, bergvärme och förhoppningsvis snart även tre vindturbiner. Anländer du med cykel eller annan icke bilburen transport få du dessutom 10 procents rabatt på din vistelse.

Song Sa, Kambodja
Ta dig till Song Sa Private Island om du vill uppleva östasiatisk skönhet när den är som bäst. Här arbetar man för att lyxen ska gynna inte bara gästerna, utan även miljön och människorna som bor i omgivningarna. Genom stiftelsen Song Sa Foundation arbetar ägarna Rory och Melita Hunter för att bevara mangroveträsken, det marina livet och stärka lokalbefolkningen. Vill du klimatkompensera för din långa resa till ön kan du göra det genom att vara en del av att återplantera träd på ön. Mycket av möblerna i de små villorna är byggda av drivved, vattnet återanvänds i ett slutet system och stiftelsen driver också utbildningar i hållbarhet för närliggande byar. Hotellet har vunnit åtskilliga priser, varav tre stycken bara i år.
Hideaway of the Year – Andrew Harper’s 2016 Grand Awards, USA
ASEAN Green Hotel Award 2016-18
Top 10 Most Beautiful Resort Hotels in the World ~ Traveller’s World Awards 2016, Germany

Conscious Hotel, Amsterdam
Här lovar man att vara ekovänlig utan att vara extrem. De lovar också att inte tvinga ner linser i halsen på dig så fort du trillar in genom entrén på något av de två hotellen. Man lovar dessutom att, trots att det kanske inte alltid syns, alltid finns en hållbarhetstanke bakom lyxen. Här kan du äta frukost hela dagen, sitta och jobba vid skrivbordet av återvunnen plast, fascineras av bänken i badrummet som ser ut som sten men faktiskt är gjord av återvunnet och ihoppressat papper och njuta av den vertikala trädgården i lobbyn. Det finns mycket att utforska och hotellet hävdar själv att nästan allt är helt hållbart, och bevisar det med att stoltsera med en Green Key Gold Certificate.

Ytterligare 8 riktigt bra hotell
Novotel, London
Bo nära Themsen på ett av hotellkedjan Accors fina hotell, där allt från design, mat och rengöringsmedel är noga utvalda och miljövänliga.

Landgut Stober, i närheten av Berlin
I en enorm röd gammal tegelbyggnad, två mil utanför Berlin, ligger hotellet som säger sig vara ett av de mest hållbara i hela Europa. Det perfekta hotellet om du vill koppla ner, koppla av och bara vara.

1 Hotels, Central Park new York
Mitt i Manhattans pulserande kärna ligger hotellet som är uppbyggt av återvunnet material från omgivningen. Med fantastisk utsikt, snygga detaljer och närodlad och ekologisk mat är hotellet väl värt ett besök.

Strandnära, Mörbylånga, Öland
Med en listning i White Guide, havsnära läge och med ett smaskigt utbud av ekologiska bakverk och måltider är Strandnära det självklara resmålet om du vill besöka Öland i sommar.

URBN, Shanghai
Kinas första klimatneutrala hotell erbjuder 26 designade rum som ska kännas både lyxiga och hemtrevliga. Här kommer du hem när du kommer bort.

Vilan Stjärnsund, Södra Dalarna
Precis invid sjön Gryckens strand ligger den gamla ombyggda ladan som idag är ett lyxigt, hållbart spa och vandrarhem.

Mombo Camp, Botswana
Ett riktigt lyxboende mitt ute i den Botswanska vildmarken. Här kan du möta lejon, lyssna till nattens ljud och titta på den enorma stjärnhimlen. Allt medan du hjälper till att bevara Botswanas vilda liv.

Hotel Milanoscala, Milano
Milanos första hotell med nollutsläpp och på takterassen på sjätte våningen växer de ekologiska grönsakerna som i köket förvandlas till italienska gourmeträtter.

 

Med en certifiering blir det lättare att få koll på vilka hotell som är hållbara, här ser du några av alla de certifieringar som finns

Green Key
Biosphere Tourism
Fair Trade Tourism
Tripadvisor Green Leaders