• Stenshuvud, stranden. Foto: Anders Good /IBL Bildbyrå Kustberg

  • Sarek, Rapadalen. Foto: Pete Rosén / LapplandMedia.

  • Blå Jungfrun, klippö. Foto: Björn-Eyvind Swahn / IBL Bildbyrå.

Sapir listar 6 svenska naturpärlor

NOTIS. Sverige är ett av Europas största men minst tätbefolkade land med orörda urskogar, imponerande fjällmiljöer, djupa bokskogar, kilometerlånga sandstränder och en kustlinje bestående av tusentals undersköna öar. Dessutom är allt öppet och tillgängligt. Ja den svenska naturen är både magisk och skiftande. Och beroende på årstid kommer den i helt olika skepnader. Sapir vill slå ett slag för Sveriges vackra natur och uppmuntra alla att ta del av den i ur och skur. Här kommer några riktiga naturpärlor.

Stenshuvud
Kustberg, lummiga ädellövskogar, pastorala hedar och vackra stränder förenas i ett storslaget landskap på skånska Österlen. Nationalparken har en sydlig exotisk karaktär och stor biologisk mångfald värd att bevara och besöka.

Trollskogen på Öland
På den nordöstligaste delen av Öland ligger Trollskogen, ett av Ölands mest besökta naturområden. Många av skogens träd är mycket gamla, 100-200 år. Krokiga tallar pinade av havets vindar vrider sig i fantasifulla skepnader. Under sommaren erbjuds guidningar i Trollskogens naturreservat.

Stora och Lilla Karlsö
Stora och Lilla Karlsö bjuder på en oförglömlig naturupplevelse med blommor och fåglar i ett annorlunda landskap. Naturen är unik, oexploaterad och rik på udda sevärdheter.

Österlen
Österlen är något alldeles extra med sina milslånga stränder av skiftande karaktär. Böljande backar och frodiga dalar. Byarna ligger tätt liksom fiskelägena längs kusten där du hittar både romantiska hotell och prunkande trädgårdar med medelhavsvibbar. Men kanske mest magiskt ändå är ljuset, alldeles särskilt där himmel möter hav.

Blå Jungfrun
Besök mytomspunna och mystiska Blå Jungfrun. Förr trodde man att det var Blåkulla och att platsen var fördömd. För att göra platsen lite snällare kallade man den istället för Jungfrun. Denna fantastiska ö är belägen mellan Byxelkrok på Öland och Oskarshamn på fastlandet. Ön är liten med rundade klippor och bergrunden alldeles röd.

Sarek
Över 2 000 meter höga fjäll och nästan 100 glaciärer. Djupa, trånga dalgångar och vilt forsande vatten. Vindlande deltalandskap. Ett högalpint område där samerna bott i urminnes tider. Helt utan bekväma anordningar. Här möts besökaren och det vilda världsarvet.

Taggar: | | |