• Monterosa massivet.

  • Kittelfjäll. Foto: Patrik Trädgårdh

Sapir listar älskad pudersnö i freeriders paradise

NOTIS. Tillhör du också dem som inte kan tänka på vintern utan att samtidigt tänka på branta bergssidor, smala couloirs och den där speciella tystnaden i snötyngda landskap? Då vet du också att bland seriösa freeriders, som hellre plöjer puder utanför pistens välpreparerade ränder, är jakten på den orörda snön och det perfekta åket ständig. Oftast är det bara ortsbefolkningen som hittar till de bästa turerna där ingreppen från människan minimerats, men nedan listar Sapir ett par pärlor för aktiva dagar där även den tillfällige besökaren ges en god chans att hitta rätt. För räfflad manchester i all ära, men ingenting går upp mot den perfekta symfoni som uppstår när ett par nyslipade stålkanter skär genom ett tjockt lager nysnö.

Stranda i Norge har av skidmagasinet Åka Skidor rankats som Skandinaviens bästa offpist-ställe, väl i klass med några av de bästa skidorterna i Kanada. Beläget mitt på det norska Vestlandet där de höga fjällen i Sunnmörsalperna störtar rakt ner i fjorden har orten blivit känd både för den sagolika naturen och för sin snösäkerhet. Systemet innehåller 7 liftar och 17 nedfarter i hela spektret från grönt till svart. I tillägg når man lätt fantastiska freerideområden med varierande åkning i både skog och på kalfjäll från de smart placerade liftarna. Ett begränsat antal sovplatser i byn garanterar dessutom mycket orörd snö och obefintliga liftköer.

Kittelfjäll i svenska fjällen lockar alla typer av åkare, och för den som är på jakt efter riktigt bra offpist finns både stora raviner, ren skogsåkning och breda kalfjäll för de riktigt stora svängarna. I den lilla byn bor ett knappt hundratal invånare permanent, men trots detta rymmer systemet 3 liftar och 29 nedfarter. Då fjället ligger så långt österut i bergskedjan är det vanligt med stora snöfall av torr inlands-snö vilket gjort Kittelfjäll till en favorit bland svenska offpist-älskare.

Alagna i italienska Monterosa-massivet går under slogan Freeriders’ paradise och det är troligen inte långt från sanningen på orten som kan stoltsera med några av Europas längsta och mest spännande offpist-åk. Systemet innehåller 4 liftar och 7 pistade nedfarter, men för den som är sugen på lössnö utanför pisten är utbudet desto större. Bland annat från Punta Indren som är högsta topp på 3200 meter finns flera stora och långa åk i fantastisk miljö. I tillägg hänger systemet ihop med två andra dalar – Gressoney och Champoluc – som utöver ytterligare bra offpist bjuder på härligt preparerade pister i varierande svårighetsgrad. Och så får man inte missa den fullkomligt lysande italienska maten efter åkningen!

La Grave, den lilla byn vid foten av berget La Meije, har sedan slutet på 80-talet varit en kultort bland Europas freeride-åkare. Alla de stora skidikonerna har varit där, men så är det här heller inget ställe för nybörjare. Med endast 1 lift upp lämnas åkaren helt åt sig själv på berget där fallhöjden som mest är 2150 meter och vissa av korridorerna är så trånga att man måste fira sig ner. För experten väntar dock en utmaning som lär bli ett minne för livet. Tips för att få ut det mesta av berget är att ta in på Skiers Lodge som sedan start drivs av svenska skidlegenden Pelle Lång. Den som är sugen bör dock inte vänta för länge med beslutet då framtiden för skidorten blir oviss när kontraktet för kabinbanan går ut vid årsskiftet 2016-2017.

Till samtliga orter kan du smidigt ta dig med buss eller tåg genom etablerade arrangörer med duktiga guider. Bland dem finns svenska Activeski, som sedan 15 år tillbaka forslat tusentals hängivna åkare till några av världens bästa offpistorter. Även franska UCPA är värt att testa för den som vill upptäcka franska alperna!

Kom ihåg!
Offpiståkning och pudersnö är härligt, men krävande och förknippat med risker. Se därför till att ha rätt utrustning (transciever, spade, sond etc) och undersök väder- och snöförhållande noga innan du ger dig ut. Ta allra helst med dig en bergsguide eller någon van expertåkare från orten. Vidare är vila A och O; inget är farligare än att köra trött i offpisten. All åkning måste ske med medvetenhet, kunskap och gott omdöme. Känner du att du inte har 100% koll så surfa gärna in på siten Snösäker eller beställ boken.
Taggar: | | | |