• Kruka från avslutad auktion på Bukowskis.

  • Elin Unnes och hennes bok The secret gardener. Foto: Calle Stoltz

  • 1. Foto av Johan Lygrell ur Granboken. 2: Amaryllis från bloggen Flowers and feast fotograferad av Åsa-Karin Karlén

  • Fågelmatare för fönstret från Designtorget

Sapir listar lycka i december

NOTIS. I Sverige har vi fyra årstider som över landet visar sig på helt olika sätt. Många av naturens växter har nu gått i vila och samlar energi för att klara av vårens explosiva start, men det som fortfarande är vaket ger energi och lust. Vare sig du har en trädgård, balkong eller kanske bara en fönsterbräda är december en månad full av lustfyllda naturupplevelser. I somras skrev vi om den japanska estetiken och wabi-sabi, där allt utgår från naturens skönhet, där inget är mer värt än något annat och där man värdesätter hur allt hänger ihop. Så, låt dig inte skrämmas av isiga vindar och mörka morgontimmar. Sapir har tipsen på hur du kan njuta av december!

Amaryllis
Amaryllisen är kanske en av våra mest älskade julblommor, och det är hög tid att plantera löken om man vill få upp vackra blommor till julen. Men titta runt lite, det finns många vackra sorter att välja mellan. Vill du få lite nya idéer för fönsterbrädan är bloggen Flowers and Feast perfekt. Här låter sig Åsa-Karin Karlén tillsammans med Åsa Sannerheim inspireras av det som finns utanför fönstret, oavsett årstid. Andra fina vinterblommor att njuta av är julros, hyacint, tazetter, azzalea, chrysantemum.

Vackra krukor
Det finns såklart en mängd nytillverkade krukor att välja mellan, men glöm inte loppisar, seconhand-butiker och inte minst auktionshusen. Här kan du hitta riktiga klassiker, ibland till vrakpriser, ibland med en lite tyngre prislapp. Kolla in bland annat Bukowskis Market, Lauritz, Metropol och Magasin5. Och vare sig du köper redan planterade lökväxter eller planterar själv, så finns det många fina att välja mellan. När sen julen är över är det bara att spara lökarna för att sen plantera ut i trädgården eller på balkongen.

Fågelliv
Har du en trädgård gör du inte bara fåglarna en tjänst genom att mata dem under vinterhalvåret, du försäkrar dig också om att de finns kvar när våren, insekterna och knopparna dyker upp. Muta dem helt enkelt att sköta insektssaneringen åt dig, fram med fågelfröna! Och har du ingen trädgård räcker det gott att veta att du hjälper fåglarna genom den kalla vintern. Det finns många fina matstationer på marknaden, bland annat en tjusig i återvunnen plast som du fäster på fönsterrutan. Finns att köpa på Designtorget.se.

Lär känna dina grannar
När snön kommer är det läge att upptäcka vilka små liv som omger oss. Ut i parken, trädgården eller skogen och lär dig avläsa mönstren i snön. En skata? En hjort? Eller kanske en katt? Vi är inte ensamma på jorden, vi är ganska många som delar på härligheten. På Ung Fakta finns en fin guide till spåren omkring oss, som du själv kan skriva ut. Passar både barn och vuxna!

Lukten av gran
Lukten av gran är förförisk. Har du ingen egen skog, eller snäll granne med skog, går det idag att få tag på fina ekologiska granar. Med lite omsorg håller de länge och sprider sin väldoft i hemmet. Vill du bli en riktig granexpert rekommenderas Anna Bensons fina Granbok. Anna är uppvuxen i Torsås i Småland och driver Smålandsgran tillsammans med sin lillebror. Granarna som säljs via nätet kommer från pappans KRAV-certifierade odlingar i Småland.

Inspiration inför våren
När blommorna är vattnade, fåglarna förnöjt kan mumsa på sina frön och granen pyntad, ja då är det läge att låta sig inspireras inför våren. Redaktionen vill tipsa om The Secret Gardener av Elin Unnes, för glädjefylld och kravlös odling där upptäckarlusten och respekten för det levande står i fokus. Snyggt, rockigt och jordnära på en och samma gång.

Taggar: | | | | |