• Reykjavik

    Gå på en utställning genom staden med Wall Poetry series.

  • Reykjavik

    Rosa cykelbom mitt i staden.

  • Njut av valar på håll!

  • Det finns mängder med mysiga caféer, restauranger och barer i Reykjavik.

Stor cityguide till trendmeckat Reykjavik

ISLAND. Hipstertät och trendig med en sprakande musik-, design- och modescen. Den lilla storstaden Reykjavik frodas i kölvattnet av den ekonomiska krisen och är ett hetare turistmål än någonsin. Här finns ett konstant flöde av nya saker att upptäcka – vi guidar dig!

Glädje för gommen
Utöver mer kontroversiella isländska delikatesser som rutten haj och bröstmjölksglass, finns ett stort restaurangutbud där det lokala fisket är avspeglat på menyerna. Då haj- och valjakt är ett omstritt fiske har vi valt att istället lyfta andra alternativ, här finns mängder av mysiga kaféer, restauranger och -massor med glass!

Pizzeria utan namn
Hotspot: Så hip att den varken har ett namn eller skylt, hittas på Hverfisgata 12

Gló 
Serverar vegetariskt, raw food och glutenfritt

Valdís glassbar
Hit vallfärdar lokalbefolkningen året runt för sin dagliga sockerfix, glass är nationalsport på Island
(Missa inte heller glassfesten Ísdagurinn i Hveragerði tredje söndagen i juli)

Stofan
Vardagsrumskafé i mysig vintagetappning med mormorssoffor. På borden står skålar med garn och den som vill kan plocka upp och fortsätta på stickningen, som ska bli halsdukar till välgörenhet

Puffin Coffee
Beställ din espresso genom fönstret från en lägenhet på Baldursgata. Kaffet är gratis, i utbyte donerar du valfri summa till Ambitious About Autism

Har ni fest eller?
För att vara en stad med blygsamma 120.000 invånare är nattlivet utmärkande livfullt. Många kaféer har utskänkningstillstånd och ändrar karaktär till barer framåt kvällen.

Bunk Bar
Kafé och bar som serverar isländsk öl i cool interior

Sæmundur
Trendig gastropub och hotspot på hipsterhubben Kex, med fokus på inhemska ingredienser

Vegamót
Restaurang, kafé och cocktailbar i behändigt allt-i-allo-koncept

Rex
Vuxet och elegant under höga tak med kandelabrar

Håll utkik i nästa nummer av Sapir, då vi guidar dig genom Islands rika musikliv och festivaler!

Moderunda galore
Du är i en av Europas absolut trendkänsligaste platser, passa på att plocka upp lite isländsk haute couture, som dessutom finns till rimliga priser. Staden kryllar av butiker med unika verk från inhemska designers.

Kiosk
Ett co-op som ägs av nio lokala modedesigners, här kan du hitta häftiga kläder och märken som Eyglo och Hlin Reykdal

Aftur
En non-stop shop som gör nya kläder av gamla kläder under parollen “recycle or die”

12 Tónar
Skivbutik med chillax-kafé där du kan luta dig tillbaka och lyssna på musik. 12 Tónar är även ett självständigt skivbolag och butiken gästas ofta av musiker. På sommaren hålls spelningar i trädgården.

Artsy-fartsy
Gatan Skolavördustigur är mer eller mindre dedikerad till artister och hantverkare, och är hem åt många mindre gallerier.

Spark Design Space
Designgalleri som ställer ut nya projekt var tredje månad, med fokus på lokala initiativ i olika samarbeten mellan designers

Týsgallerí
Ett nyare tillskott på Reyjkjaviks konstscen specialiserad på modern konst, installationer och en del utmanande konstnärer. Som samhällskritiska Snorri Ásmundsson, aka “The naughty child in Icelandic art”

The Cinema
Biograf på ett gammalt loft i hamnen som dagligen visar naturdokumentärer av isländska filmmakaren Valdimar Leifsson

Wall Poetry
Följ nya street art-projektet Wall Poetry series genom centrala Reykjavik – ett samarbete mellan musikfestivalen Iceland Airwaves och Berlin Urban Nation. Målat i samarbete mellan kreatörer från olika yrkesgrupper.

Extremsport och vildmarksäventyr
Om du tröttnar på hipsterhak och stadsluft ligger gemene val- och vulkansafari bara runt knuten: hoppa på North Sailings koldioxidfria båt från Reykjaviks hamn och spana efter späckhuggare. För en vildare expidition, haka på Icelandic Explorer och klättra på glaciärer, snorkla i Silfra-sprickan, trampa mountainbike runt en ångande Reykjadalur eller paddla kanot på glaciärfloderna.