• smiling

    Johan Forshällen, Joakim Söderling, Linnéa Söderling och Oscar Carlsson.

  • smiling

Schyssta nötter som ger hopp från Smiling

NOTIS. Nötter som det perfekta mellanmålet är en trend som håller i sig. Men nötproduktionen dras med dåligt rykte, så starta det nya året med en rejäl näve utsökta nötter där bönderna som odlar dem har fått hoppet tillbaka med hjälp av svenska Smiling. Det lilla företaget startade som en tanke, som blev till en universitetsuppsats, som blev till verklighet. Idag har de utökat sortimentet från att bara vara cashewnötter till att också innehålla bars och nötblandningar. Grundarna Linnéa Söderling, Johan Forshällen, Oscar Carlsson och Joakim Söderling ville skapa motsatsen till det som brukar kallas ”blood cashews”, nötter odlade i Västafrika som transporteras till Asien för att där knäckas och förädlas under hemska förhållanden. Smilings nötter odlas, förädlas och förpackas i Gambia, vilket skapar jobbtillfällen och stärker den lokala befolkningen.

– Vi märker att saker som är självklara för oss, som att skriva ett kontrakt som gäller över en hel skördesäsong, skapar både framtidstro och hopp hos bönderna och deras familjer. I och med kontrakten kan de planera sin skörd, veta vad de får betalt och därmed styra sina liv på ett sätt de inte haft möjlighet att göra tidigare, Säger Linnéa Söderling.

Nötterna är säkrade via Fairtrade och Smiling åker med jämna mellanrum ner till byarna för att hälsa på sina odlare.

– Genom schysst handel skapar vi långsiktighet och hopp om att vi, tillsammans med våra bönder, kunder och konsumenter kan skapa en modell som är gynnsam och spännande för alla inblandade och samhället i stort, säger Oscar Carlsson.

Smilings nötter finns i matbutikerna, på pressbyrån och många andra ställen. Här ser du var ditt närmaste inköpsställe finns.