• grönsaker

    Ute vid de fysiska odlingarna på Komsuköy bjuds det ibland in till fest.

  • grönsaker

    Medan du lever ditt vardagliga liv får dina grönsaker omsorg av duktiga odlare.

Sci Fi-odlingen som ger alla gröna fingrar

ODLING. Stadsodlingstrenden växer sig allt starkare, och i Istanbul har man verkligen tagit fasta på invånarnas längtan efter egenodlade grönsaker. Men de löser det med en twist. Utan att ens behöva nudda varken frön eller jord kan du nämligen få dina egenodlade grönsaker på bordet. Det är den turkiska digitala tjänsten Komsuköy som erbjuder Istanbulbor en odlingslott de helt får bestämma över. Den fysiska lotten behöver man som odlare aldrig besöka om man inte vill, lotten kan istället skötas via den digitala kopian som nås via hemsidan.

Bor du i Istanbul kan du alltså sitta hemma i soffan och klicka dig fram på din virtuella odlingslott, bestämma vad du vill ha för grönsaker, var du vill ha dem och vem som ska få äta dem. Sen sköter odlarna på Komsuköy resten, och när det är skördetid kör de hem grönsakerna till adressen du angivit. Skulle du bli sugen på att hjälpa till är det fritt fram att åka ut till lotten och jobba. Konceptet erbjuds bara till boende i Istanbul, men bor du i Sverige och vill ha en urban odlarsemester går det bra att åka ner till odlingarna och hjälpa stadsborna med deras lotter. Eller starta något liknande här kanske?

Komsuköy startades av tre unga entreprenörer, Oğulcan Atay, Uğur Akyıldız och Özden Akyıldız med målet att göra stadsodling så enkel att alla kan vara med. Idag drivs odlingarna med ekologiska medel och man använder frön från de egna plantorna i så stor utsträckning som möjligt.

Taggar: | | |