• hållbar snabbmat

    Lunch från Korvkiosk. Foto: Ringen Centrum.

  • hållbar snabbmat

    Korvkiosk. Foto: Ringen Centrum.

  • Hållbar Snabbmat

    Även snabbmat kräver engagemang och inlevelse. Här Korvkiosk. Foto: Ringen Centrum.

Skitig men hållbar snabbmat – här är listan

RESTAURANG. Quick and dirty men ändå rent. Trenden med skitig men hållbar snabbmat sveper fram över landet. Restaurangerna med hållbarhetsprofil har exploderat i antal de senaste åren. Här på Sapir har vi lyft fram exempel såsom The Plant, Woodstockholm och Restaurangen på Fotografiska. Och hittills har ekomaten i stor utsträckning förknippats med hälsa och nyttigheter. Samtidigt är vi många som är trötta på hälsohetsen och längtar efter den snabba maten där smaklökarna får gå före midjemåttet – men det ska såklart ändå vara hållbart. Här kommer några tips på snabbmaten som levererar:

Korvkiosk
Magnus Nilsson, känd som mannen bakom restaurangen Fäviken Magasinet med två Michelinstjärnor, har återerövrat den gamla korvkiosken. På menyn står klassisker som tunnbrödsrullen och mosbrickan för nostalgiker, gjort på de bästa råvarorna och närproducerat kött från Jämtland. Vill du njuta av en korv i farten finns kiosker i både Åre och Stockholm.

Indian Street Food Co.
En pålitlig indier som levererar autentiska smaker, både som restaurang och Food Truck. Inspirerad av gatuförsäljarna i Indien arbetar kockarna, som själva är från Indien, i möjligaste mån med ekologiska och närodlade råvaror. Dessutom driver man sociala projekt mellan Sverige och Indien.

Vigårda
Hamburgekedjan som numera finns i både Malmö, Göteborg och Stockholm. Säger sig laga snabbmat med kvalité med råvaror från ”bongårdar, åkrar och grönsaksland”.

Spira Foodtruck
En av många framgångsrika Food Trucks i Göteborg. Spira lagar snabbmat utöver det vanliga där ekologiskt och närodlat uppges vara hemligheten för ett vinnande recept. Håll koll på var de håller till genom att följa de på Facebook.

Korv Me Mos
15 km sydost om Varberg ligger denna pärla till korvmoj som uppdaterat det traditionella gatuköket genom att enbart köpa in närodlade varor och tillverka de flesta av charkprodukterna i egen regi. Driven av far och dotter Göök är det ett givet stopp för alla Hallandsbor eller den som har vägarna förbi.

Max
I januari lanserad hamburgarkedjan Max Green Familjen med klimatsmarta vegetariska och veganska burgare som fick ett gott mottagande av såväl veggisar som köttätare. Men redan innan denna lansering har man haft en tydlig hållbarhetsprofil med ett aktivt arbete och engagemang i frågor som klimat och miljö, mat, hälsa och socialt ansvar. Bara att kolla in några av deras 103 restauranger runtom i Sverige.