• dela

    Har du svårt att hinna med alla vardagsbestyren? På Yepstr får arbetssugna ungdomar enklare jobb hos grannarna.

  • dela

    Dog Buddy matchar ihop matte eller husse men en hundpassare.

  • Behöver du hjälp med häcken? Leta efter någon med gröna händer på Taskrunner.

  • dela

    Samåk med Skjutsgruppen: mindre avgasutsläpp och sällskap på köpet.

  • Sugen på att träffa nya vänner, laga mat ihop och öva på svenska? Kolla in Invitationsdepartementet.

Sluta vela – Börja dela

FINANSSMART. Att dela, låna och hyra prylar – eller byta tjänster med varandra är schysst både mot klimatet och din privatekonomi. Här är sex smarta verktyg för dig som vill dela mera:

1. Händiga händer
I akut behov av någon som kan skruva ihop Ikea-hyllan du precis köpt, eller fixa din trasiga dörr, eller får du inte upp din badrumshylla? Räddaren i nöden kan finnas närmre än du tror. Taskrunner sätter dig i kontakt med en händig och kvalitetssäkrad person nära dig. Betalningen sker först när beställaren har godkänt jobbet.

2. Till din bästa vän
Om du har en hund låter du självklart inte vem som helst passa den. Dog Buddy är en brittisk-svensk tjänst som matchar ihop hundägare med pålitliga hundpassare. I bokningen ingår försäkring och Dog Buddy har en dygnet-runt-veterinärtjänst som hundvakten kan vända sig till om olyckan skulle vara framme. Tryggt och bra, både för dig och din hund.

3. Invitera mera
Mat, språkkurs och ett personligt möte – Invitationsdepartementet är middagsförmedling där svensktalande personer bjuder hem personer som studerar svenska på middag eller vice versa. Invitationsdepartementet är ett icke-statligt, ideellt, partipolitiskt och religiöst obundet initiativ, helt enkelt ett frivilligt nätverk av personer som vill träffas och laga mat ihop – och öva på svenska!

4. Händig hjälp
Sverige är fullt av ungdomar som inte vill något annat än att jobba. Yepstr sätter dig i kontakt med driftiga yngre förmågor, som erbjuder enklare sysslor som läxläsning, fruktplockning, trädgårdarbeten och snöskottning. Du får hjälp och samtidigt stöttar du ambitiösa unga på din ort. 

5. Win-win
Är du trött på att köra gamla möbler till soptippen? Eller på jakt efter en billig barnstol? Då är tjänsten Delbar något för dig. På sajten, som är en Sveriges största digitala delningstjänster, kan du köpa, byta, sälja eller hyra ut prylar och möbler och både du och miljön vinner på det.

6. Åk tillsammans
När du använder Skjutsgruppen hjälper du till att minska koldioxidutsläppen. Sajten kopplar ihop folk som ska åka med bil åt samma håll, och drar på så vis ner bilåkandet – dessutom får du trevligt sällskap på resan.