• stad

  Gamla Stadshuset i Prag

 • stad

  Tjeckien även känt för sin öl och i Prag kan du besöka något av stadens mikrobryggerier, eller gå på öl-spa!

 • stad

  Manchester väntar på dig som söker ett mindre alternativ till London.

 • stad

  Fotbollsfans vallfärdar hit för att se Manchester United spela på Old Trafford, numera Zlatans hemmaplan.

 • stad

  Den lilla storstaden Manchester. Foto: Annie Spratt.

 • stad

  Luxemburg är en väldigt behändig stad att utforska till fots; liten, vacker och välplanerad.

 • stad

  Här bor du grönt och skönt på 4-stjärniga hotellet Meliã

 • stan

  Marknad på Gamla stans torg i Prag.

Små städer med storstadskänsla

WEEKENDRESA. Väskan packad men kort om tid? Metropolerna lockar men under en snabbvisit hinner du sällan bocka av alla sedvärdheter, ofta ostrategiskt utspridda över olika stadsdelar och längst breda paradgator. Välj en plats som är lagom stor att utforskas under en helg! Europa har gott om mindre städer med storstadskänsla, bara några timmar bort. Är du riktigt rask hinner du dessutom med lite sista minuten-julshopping. Här våra tre favoriter:

Luxemburg: Lugnt och promenadvänligt
En behändig stad att utforska till fots; liten, vacker och välplanerad. Här har du allt från shopping och muséer till kulinariska upplevelser. Gå längst med floden Alzette och uppsök något av stadens shoppingcenter, eller fånga magin på den årliga julmarknaden Christmas Market Esch-sur-Alzette. I utkanten av stadskärnan bor du grönt och skönt på 4-stjärniga hotellet Meliã med i ögonfallande arkitektur. Bonus: restaurangen serverar turkiska rätter dygnet runt! I Luxemburg råder ett visst lugn, och kanske inget för dig som letar efter puls och nattliv, men uppskattar du en avkopplande weekend med god mat, långa promenader och vacker natur, är detta något för dig.

Prag: Pampig arkitektur och öl-spa
I pampiga Prag påminner många delar om Gamla Stan i Stockholm, med historisk arkitektur och högkvalitativ känsla fast till överkomliga priser. Vad sägs som hotell med ekolyx för dryga 500-lappen? Checka in på eko-certifierade Adria Hotel Prague eller bo kungligt på Radison Blue Acron Hotel. På båda hotellen bor du centralt i den gamla stadsdelen, med muséer och restauranger alldeles i närheten. Att Tjeckien även är känt för sin öl har nog gått få obemärkt förbi. Här hittar du ett brett utbud av mörk och ljus lager, och det finns något för alla smaker. Uppsök en av de många pubarna eller passa på att utforska ett mikrobryggeri. För den ultimata öl-älskaren finns även öl-spa – en ölboost som sägs få både kropp och knopp att må bra.

Manchester: Mode, musik och Man Utd
Sedan allas vår Zlatan fick storklubben Manchester United som hemmaklubb har vi svenskar besökt staden allt mer. Ett besök på arenan spela på Old Trafford är obligatoriskt, men staden har även mycket annat än fotboll att erbjuda. Inte minst är Manchester en skön musikstad för klassisk britpop, och hem till bland andra Oasis. Även shoppingutbudet är stort – passa på att besöka på shoppingcentret Trafford Center, som är något utöver det vanliga. Här hittar du allt från välkända kedjor till små lyxiga butiker. Staden har också fina julmarknader, en upplevelse för den som vill fynda lokalproducerade julprydnader eller provsmaka julmat från alla världens hörn. För att hålla magen glad; avrunda shoppingen med en munsbit på Republic Café & Bistro, som erbjuder en mängd ekologiska och närproducerade rätter.