Snärj drömjobbet: Så fixar du intervjun

KARRIÄR. Hjärtat hoppar och en osedvanligt stor mängd handsvett klibbar ner det som skulle ha varit ett fast handslag. Arbetsintervjuer gör de flesta nervösa. För när timmen är slagen och allt står på spel, är det lätt att känna sig utsatt och granskad. Men det finns knep för att lugna nerverna och navigera säkrare genom en laddad situation.

Du hittar drömtjänsten
Det är inte en myt att det är ett heltidsjobb att söka jobb. Finkamma nätet och läs på om företaget och tjänsten, fundera över hur dina kunskaper är relevanta för jobbet och skräddarsy varje ansökan. Behöver du hjälp med upplägg och en proffsig layout finns gratis onlineverktyg som CV-mallar och Personligtbrev.se.

Du gör din hemläxa
Du blir kallad till intervju. Nu fortsätter hemstudierna! Att komma förberedd till intervjun ger större känsla av kontroll och ett självsäkert intryck. Friska upp kunskaperna, öva på att presentera dig själv och finslipa retoriken. Boktips: Snacka snyggt.

Du tränar manus
Förbered svar på de vanligaste intervjufrågorna; Varför vill du jobba här? Varför ska vi anställa just dig? Vilka är dina styrkor och svagheter? Ge exempel på hur du har hanterat en svår situation på jobbet? Vad är ditt löneanspråk? Behöver du hjälp på traven har Jan Kallberg, konsultchef och författare till Stora intervjuboken, samlat 100 frågor på intervjubloggen.

Du peppar dig själv
Det må kännas som att du är i underläge, men kom ihåg att du är en resurs. Du är där för att tillföra företaget något. Du har studerat och tränat, du kan branschen eller har annan erfarenhet – kliv in med ryggen rak.

Du sitter i heta stolen
Det första intrycket väger tungt, enligt många studier. Var dig själv (fast med bättre hållning) och tänk på vad du signalerar med kroppspråket. Le och nicka, ställ frågor och visa intresse. Tänk på att prata lugnt och andas med magen om du är nervös, och undvik att pilla med fingrarna eller sitta med armarna i kors. Sälj in dig själv men försköna inte dina kunskaper med något du inte kan backa upp.

Du följer upp
Ring eller mejla och tacka för mötet och för intervjuarens tid, och intyga än en gång hur intresserad du är. Håll dig kort. Ta det inte personligt om svaren dröjer eller om du inte får jobbet, konkurrensen är ofta hög men intervjun är också bra träning som kan öka dina chanser nästa gång.

Taggar: | | |