• in vitro

  Koert van Mensvoort och hans bok In Vitro Cookbook. Foto: Jeroen Broekmans.

 • Köttfrukt?

 • in vitro

  Tänk om det här är framtiden, äta kött från idolen?

 • in vitro

  om du går på middag hos Koert om tio år kommer du få smaka på Pookie. Dagen efter kan du besöka grisen i hagen och se så hen har det bra.

 • In vitro

  Varför äta levande ostron när du skulle kunna äta ostron skapade i labb?

 • Stickad stek gör sig finfint på söndagsbordet.

 • In Vitro

  Känns kanske inte riktigt som om det kommer hända, men det kittlar fantasin.

 • In Vitro

  Vacker, genomskinlig Sashimi kunde vara trevligt att få på en middag.

 • In Vitro

  Sweatbread direkt från labbet.

Snart kan du både äta kossan, och ha henne kvar

INNOVATION. Stickad stek och köttdrink, eller en hederlig hamburgare? Vi blir fler och fler och det är dags att tänka på hur vi ska mätta alla munnar. Är det roliga slut nu?

Köttfrukt eller bacon? Hur skulle du vilja att framtidens mat ser ut? Tänk fritt, tänk stort! Det gör den holländske designern, filosofen och konstnären Koert Van Mensvoort som 2015 gav ut The In Vitro Meat Cookbock – 45 Lab grown meat recipes you can not cook yet. En kokbok fylld av kittlande tankegångar om framtidens mat, som alla känns helt genomförbara när man läser. Det blir på riktigt.

– Sådana här frågor, som den om framtidens mat, måste på något sätt gå att ta på, annars blir det bara en nyhet i en tidning, säger Koert Van Mensvoort.

Så för att få människor att prata om maten i framtiden och göra den greppbar, rent fysiskt, delar han ibland ut köttglass på stan.

– Om du frågar någon om de skulle kunna tänka sig att äta labbkött säger de flesta nej. Men frågar du om de vill smaka på en köttglass säger nästan alla ja, säger han. Diskussionen om framtidens mat är för viktig för att lämna bort till experter.

Koert har också öppnat världens första In Vitro Bistro. På den virtuella restaurangen kan du som gäst skapa din meny helt på egen hand, med allt från ostron till magiska köttbullar, genomskinlig Sashimi, stickad stek och köttblommor. Varken boken, restaurangen eller glassen är Koerts sätt att visa framtiden. De är alla bara ett sätt för debatten att få lite fart, och färg.

– Boken handlar både om att visualisera drömmar och mardrömmar. Vi vill inte visa det som SKA hända, utan vad som KAN hända. Bara så kan vi få igång en diskussion om vad vi VILL ska hända.

Vad vill vi då?
Det finns ingenting som säger att framtidens mat alls kommer likna det vi har på tallriken idag. Och matvanor ändras ju som bekant, tack och lov. Idag är det få som äter dallrig aladåb på söndagar till exempel. In Vitro öppnar dörrar till helt nya sätt att tänka på vad mat är, menar Koert Van Mensvoort. Och det är endast vår begränsade fantasi som hittills bara har skapat hamburgare på fejkkött, istället för att komma på något helt nytt. Blir du bjuden på middag till Koert om tio år vet han redan nu vad du kommer att få. I alla fall om hans dröm slår in.

– Då serverar jag Pookie. En korv gjord på proteinceller från en levande gris, som sen har fått växa till sig i ett labb. Grisen lever fortfarande och gästerna kan åka och hälsa på den dagen efter middagen om de vill. Se att den har det bra, helt enkelt. Det skulle helt förändra vår konsumentrelation till djuren och det vore fascinerande! När det händer om tio år så lever vi i en annorlunda värld, och jag tror att det är en bättre värld, säger Koert.

 

Vem: Dr. Koert Van Mensvoort

Gör: Filosof, industridesigner och konstnär. Driver nätverket

Next Generation, har gett ut kokboken In Vitro Cookbook och öppnat världens första In Vitro Bistro.

Vill: Gå framåt mot naturen, inte tillbaka till naturen.

Köttinfo: WWF Köttguide 

Mer info: Mensvoort 

Taggar: | | | | |