• Markus Alatalo med fin utsikt över draghundarna som springer förbi.

 • Grundaren Yngve Bergqvist har ett hjärta som brinner för såväl konst som Jukkasjärvi.

 • Åker du till hotellet när isen har släppt på Torne älv kan du fylla dina dagar med forsränning.

 • Varje rum är som en egen liten värld inne på hotellet.

 • Det finns en mängd olika aktiviteter, där isskulptur-kursen är en av de populäraste.

 • I ishotellets restaurang behöver du inte frysa, och maten är inspirerad av det forsande vattnet i Torne älv.

 • Många par väljer att gifta sig i hotellets unika miljöer.

 • Jukkasjärvi med omnejd har fantastiska sommaraktiviteter att erbjuda.

 • Har du inte möjlighet att ta dig hela vägen upp till Jukkasjärvi kan du känna på hur en isbar känns även i stockholm, där hotellet driver Isbaren.

 • Isbaren på hotellet.

 • Bygget av det klassiska ishotellet kräver stora maskiner och många timmars arbete. Photo Paulina Holmgren

 • Yngve Bergqvist i sitt hotell, där konstverket Elephant in the Room av AnnaSofia Maag tronar. Foto: Asaf Kliger.

Snart kan du bo på ishotellet – mitt i sommaren

TURISM. Ishotellet i Jukkasjärvi är en succéhistoria från början till slut. Människor från hela världen älskar tanken, och den faktiska upplevelsen, av att sova på is. Helt omgivna av is. Nu kommer sommarvarianten.

I november i år öppnar Icehotell365, en permanent isbyggnad helt nedkylt av solens strålar. ICEHOTEL356 ska bli ishotellet som är öppet året runt. Galen idé? Inte om man heter Yngve Bergqvist.

– Vi bygger en stor solcellsanläggning som kommer producera all den energi vi behöver för att hålla isen nedkyld. Eftersom vi har så många soltimmar här uppe under sommaren så blir det inga problem.

Tankarna på det första ishotellet kom i slutet av 80-talet när Yngve tröttnade på att så många klagade på de långa, mörka, kalla och ensliga månaderna i Jukkasjärvi när sommarturisterna åkt hem. Sedan dess har människor från nästan hela världen besökt hotellet som varje år byggs upp av vatten från Torne Älv, för att sedan få smälta bort när våren kommer. Och hotellet har förändrat hela bilden av platsen.

– Nu är det omvänt. Turisterna åker hem när sommaren kommer. Det var därför tanken på icehotel365 dök upp, säger Yngve.

Alla vill till Jukkasjärvi
Is, is, is. Och ”snice”, en blandning mellan is och snö. Trots all kyla sover du gott på hotellet, invirad i sovsäck och renfäll. I baren får du drycken serverad i isglas och du är hela tiden omgiven av unik konst.

– Vi är nog den största konsthallen norr om Stockholm, säger Yngve. Varje år har vi minst 40 konstnärer som hjälper till att utforma hotellet med konst och design.

Tröttnar du på konsten kan du lära dig att skulptera i is, gå överlevnadskurser, åka skidor, rafting eller hundsläde. Uppleva norrskenet som en grön explosion över natthimlen och äta vidunderliga middagar i ishotellets restaurang.

I väntans tider
Nu väntar Yngve och hans medarbetare på att tjälen släpper så att markarbetet kan sätta igång för det nya hotellet. Först måste man bygga det stora grästaket, ett så kallat sedumtak, som ska täcka isbyggnaden och gömma kylarenergin. Sen är det dags att sätta ihop själva hotellet under det stora taket. Många av väggarna och isblocken som behövs är redan färdiga och väntar i den stora lagringslokalen som alltid håller -5 grader.

– Det är något med den där lagringslokalen. De som jobbar där har aldrig varit sjukskrivna. Det fascinerar mig. Det måste vara något med temperaturen som håller människor friska, säger Yngve.

Kanske är det just det fräscha och friska med kylan som lockar så många, och som kommer göra ishotellet populärt mitt i sommaren. För att det kommer lyckas, är Yngve övertygad om.

– Is och snö lockar, så är det. Dessutom är snö något som man på många platser i världen bara ser på bild, säger han. Att få sova på ishotellet är en dröm för många.

 

Vem: Yngve Bergqvist

Gör: Grundade och driver ICEHOTEL och ICEHOTEL365

Vill: Att Jukkasjärvi ska leva året om, och ge människor möjligheten att uppleva det magiska med snö och kyla
Var: Jukkasjärvi, 20 mil norr om polcirkeln

Mer info: icehotel.com

 

Visste du att…
…all den is och snö som går åt för att bygga ishotellet motsvarar 700 miljoner snöbollar?
…det går åt 1000 handskurna iskristaller för att göra kandelabrarna i hotellets stora hall?
…att medeltemperaturen på hotellet bara är -5, tack vare att snön isolerar?