• bruksföremål

  Snyggast sopsortering i stan? Smarta "supergömmor" från svenska Glimt.

 • bruksföremål

  Flugsmälla av bambu och kork och disktrasa i linne, Lapland Eco Store. Hållare för hushållspapper i FSC-märkt ek, Designtorget.

 • bruksföremål

  Magnetic Tower från danska designmeckat Hay fångar flygande gem.

 • bruksföremål

  Poppiga nappflaskor i glas från Lifefactory.

 • bruksföremål

  Skärbrädan som livar upp köksbänken, i FSC-märkt björk. Från Hemtex.

 • bruksföremål

  Lite roligare städning med diskborste i bok och tagel och WC-borste i björk med kopp i mjukbetong. Från Iris Hantverk.

 • bruksföremål

  Skojiga stekpannor med keramisk beläggning i naturmaterial, från Eco Kitchen.

 • bruksföremål

  Skrivbordsarkitektur från Hay: Tejphållare av bok med plats för upp till fem tejprullar.

Bruksföremål i lyxförpackning

MAKEOVER. Bruksföremål stiger snabbt på designradarn, osexiga vardagsprylar får nya kläder och vi strävar efter personlig inredning med fokus på detaljer. Kvalitet, hantverk och naturmaterial fortsätter att stå högt i kurs och allt fler designers tittar på hållbara material – det är tid för kork och obehandlat trä!

Detta är goda nyheter. Det finns en uppsjö av produkter som – om än nödvändiga i vardagen, behöver en rejäl makeover för att kunna räknas till livets glädjeämnen. Nu tänker du kanske att det finns en gräns för hur rolig en toalettborste faktiskt kan bli, men misströsta inte!

Här är tio bruksföremål som snabbt får dig på andra tankar: 

1. Tejp och gem – Danska Hay gör ”skrivbordsarkitektur” som lätt livar upp gemene kontorskub. Finast är tejphållarna av bok med plats för upp till fem tejprullar, samt en bit askträ som fångar flygande gem.

2. Skärbräda – Snyggaste björkbrädan som sticker ut med runt grepp dyker snart upp bland vårnyheterna i din närmsta Hemtex. FSC-märkt trä från ansvarsfullt skogsbruk.

3. Disktrasa – Vävd i 100 procent linne och färgad med GOTS-certifierade produkter. Fin nog att ligga framme och kan maskindiskas och användas igen och igen. Från Växbo Lin. 

4. Stekpanna – Färgglada gobitar med keramisk beläggning helt i naturmaterial, från OBH Nordicas linje Eco Kitchen.

5. Toa- och diskborste – Iris Hantverk är en guldgruva för vackra borstar av alla slag. Här skapar till och med produkter för toalettrengöring habegär. Binds för hand av synskadade hantverkare.

6. Sopsortering – Japp, till och med den har fått finstass! Svenska Glimt gillar återvinning men inte kök som liknar en soptipp. Lösningen är en vägghängd stålram som du hänger ”supergömmor” på och voilà: källsorteringen blir en både snygg och hållbar inredningsdetalj.

7. Hushållspappershållare – Eller konstskulptur? Lika fin även när pappret tar slut. Designad av Signe Wirth Engelund för danska Wirth, av FSC-märkt nordisk ek och kärnläder. 

8. Flugsmälla – Stilren smälla av hållbart skördad bambu och kork som har perforerats med små hål som gör det lätt att få till ett bra slag mot envisa insekter.

9. Nappflaskor – Klart babyn ska äta med stil. Från färgglada flaskor i glas med silikon-napp, utan kemikalier och gifter. Från Lifefactory.

10. Brandvarnare – Små raringar i briljant och smidig insektsdesign som snarare berikar än stör i rummet. Från finska Jalo.

Taggar: | | | |