”Behovet av förnybar energi är överhängande”

SOLENERGI. Den 23 augusti visade SVT ett reportage om hur nuvarande skatteregler stoppar branschsatsningar på solenergi. Men varför ska vi lägga på extra kostnader och beskatta bolag som vill ta oss ifrån beroendet av fossila bränslen, och in i framtiden? Och vad vill man uppnå? Det undrar nästa generations finanssnille, David Törling, ekonomistudent och medarbetare på SPP.

Människan har genom alla tider fascinerats av solen, ibland även dyrkat den. 1868 skrev svenskfödde uppfinnaren och konstruktören John Ericson om hur nuvarande energireserver (framförallt kol) en dag skulle ta slut. Hans dröm var att hitta ett sätt att utvinna solens energi men han var långt före sin tid.

Trots att solenergi ännu inte fått kommersiellt genomslag så följde en rad uppfinnare som delade John Ericsons dröm om att kunna ta tillvara solens rena energi. Den amerikanska uppfinnaren Frank Shuman var en av dessa. Han såg möjligheterna i ett område starkt exponerat för sol – Sahara. Maskinerna för solenergi stod klara 1912 utanför Kairo, Egypten. Det såg ut som att effektiviteten av dessa maskiner faktiskt kunde konkurrera kommersiellt med olja och kol.

Men den 28 juni 1914 sköts ärkehertig Franz Ferdinand av Österrike och första världskriget inleddes. De nya maskinerna förstördes och ingenjörerna som ingick i projektet åkte hem. Frank Shuman dog fyra år senare. Solenergi föll i glömska och världen fortsatte att utnyttja billig kol och olja som om de var oändliga resurser och utan en tanke på dess effekter på miljön.

Vad som hade hänt med solenergin om skotten i Sarajevo inte avfyrats? Det får vi aldrig veta.

Vad vi däremot vet är att augusti 2016 slog globalt värmerekord. Enligt NASA beror även sommarens hetta på människans inverkan på naturen där fossila bränslen är huvudorsaken. Behovet av förnybar energi är överhängande. John Ericson och Frank Shuman gick egna vägar i sin kamp för det de trodde på. En kamp som vi gärna tar vidare, men för att lyckas behöver vi se skattelättnader på hållbara energi, bränsle- och transportalternativ – inte ökade skatter.