• iran

  Världsarvsklassade Imammoskén i Esfahan anses vara en av världens vackraste.

 • iran

  Den färgsprakande Shejk Lotfollah-moskén på Emamtorget i Esfahan, byggd mellan 1603 och 1619.

 • Irans moskéer stoltserar med oändliga mästerverk i persisk konst, mosaik och färgat glas. Shejk Lotfollah-moskén huserar ögongodis åt alla håll.

 • iran

  I Yazd tornar Jame-moskéns ståtliga minareter upp sig mot horisonten i samma färg.

 • Mäktiga "Hall of Hundred Columns" i den forntida ruinstaden Persepolis i södra Iran.

 • iran

  Ingången till Vakilmoskén i Shiraz.

 • Detaljerade utsmyckningar i Shejk Lotfollah-moskéns kalejdoskoptak.

Sommarens resebubblare: Iran

TURISM. Iran, som länge varit relativt stängt för turister, har lättat visumreglerna och öppnat portarna till ett nära outforskat kulturarv. “You are invited”, intygade man under ett internationellt turistevent 2015. Nu rankas Iran som en av årets största bubblare för resenärer, nya flyglinjer och hotell etablerar sig snabbt och Tickets bokningar till landet har ökat med 97 procent i sommar.

Hit kommer du för den enorma kulturskatten av arkitektoniska mästerverk. Irans moskéer stoltserar med storslagna kaledjoskop av färgat glas och geometriska konstverk, ner till minsta mosaikbit som smyckar gigantiska valv, pelare och kupoler.

Landet är hem till inte mindre än 19 Unesco-klassade världsarv: från den forntida ruinstaden Persepolis till den 400 år gamla moskén Shejk Lotfollah, som anses vara en av världens vackraste med sina intensivt blå kupoler. Du hittar den på Emamtorget i Esfahan, en av Persiens äldsta städer och ett av Irans populäranste turistmål.

Troligtvis reser du inte hit för barhopping och shopping, även om norra Tehran är på god väg att hipsterfieras och stadens bazaarer lämpar sig för en myllrig stadsweekend. Men med ett landskap som sträcker sig från öken till skidbacke erbjuder Iran en repertoar av möjligheter för äventyrare inom klättring, dykning och skidåkning. Ön Kish i Persiska viken kan även erbjuda en annorlunda solsemester med könsseparerade stränder med karibisk vit sand och turkost vatten.

 

Vill du ha mer ögongodis från Irans vackra arkitektur? Följ fotografen Mohammad Reza Domiri Ganji, som har gjort sig ett namn på Instagram för sina vackra detaljbilder i landets moskéer.

Iran har tagit fram ett investeringspaket med 1300 projekt för att locka utländska investeringar och öka turistnäringen.

Restips: Discover Persia.

Med internationella spänningar och en tuff inhemsk regim är det fortfarande med försiktighet man reser in i Iran. Se vad som gäller här.