• veja

Sommarens sneakers kommer från Veja

MODE. Måste ekologiska läderprodukter se gammaldags och rejäla ut? Svar nej! Något som det fransk-brasilianska skomärket Veja också lyckats bevisa.

Skorna tillverkas i Brasilien av ekologiskt läder, vildgummi och rättvisemärkt bomull från leverantörer i Amazonas. Vejas vision är inte bara att påverka miljön minimalt, utan också att ladda regnskogarna med ett marknadsekonomiskt värde. Om gummitapparna, de som utvinner gummi ur träden, kan överleva på sitt jobb kommer de inte frestas att hugga ner skogen för att odla marken.

Under sex månader varje år är grundarna Sébastien Kopp och François-Ghislain Morillion dessutom på plats i Brasilien för att kontrollera att allt går rätt till vid produktionen av sina sneakers. Fabriksarbetarna har rättigheter enligt ILO, FN:s fackorgan för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor, betald extratid och 4 veckors semester varje år. En övervägande andel av arbetarna är dessutom fackanslutna. Snygg design, hållbar produktion och justa arbetarvillkor. Klart vi gillar!

Taggar: | | |