• Det ska vara en vildvuxen trädgård i år. odla

  Det ska vara en vildvuxen trädgård i år. Foto Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

 • Mikroblad och mini-squasch är perfekt för odlaren som bor på liten yta. odla

  Mikroblad och mini-squasch är perfekt för odlaren som bor på liten yta. Foto: Nelson Garden.

 • På komboplantan TomTato växer tomater, när de har skördats så är det dags att ta upp potatisen under plantans jord. odla

  På komboplantan TomTato växer tomater, när de har skördats så är det dags att ta upp potatisen under plantans jord. Foto: Blomsterfrämjandet.

 • Tagetes och örter är lättodlade godsaker. Till höger Petunia Night Sky, som har blomblad som ser ut som stjärnhimlar. odla

  Tagetes och örter är lättodlade godsaker. Till höger Petunia Night Sky, som har blomblad som ser ut som stjärnhimlar. Foto: Blomsterfrämjandet.

 • Årets pelargon är vit och är döpt efter danska kronprinsessan Mary. odla

  Årets pelargon är vit och är döpt efter danska kronprinsessan Mary. Foto Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt.

 • Vildvuxna växter och yviga blad är helt rätt i sommarens trädgården. odla

  Vildvuxna växter och yviga blad är helt rätt i sommarens trädgården.

Sommarens största växttrender

ODLA. I år vill vi ha växter med attityd i vår trädgård. Innovativa grönsaker, komboplantor, ätbara blommor och småskaligt är andra trender i trädgårdslandet. Sapir har tagit tempen på det nya gröna. Här fem blomstrande trädgårdstrender för sommaren 2017:

 1. Maximalism – Ut med det minimalistiska och sparsmakade – in med det stora och vilda. Växterna får gärna ta plats och vara yviga, som exempelvis häggmispel och doftschermin.
 2. Innovationer – I år kommer vi få se många roliga och spännande växtinnovationer, till exempel TomTato – en komboplanta som både ger tomater och potatis. På den övre delen växer körsbärstomater och under jorden döljer sig små potatisar. På blomsterfronten är Petunia Night Sky en rolig nyhet, plantans blomblad ser ut som en stjärnhimmel och småpetunian Cameleonts blomblad skiftar färg beroende på temperatur och ljus.
 3. Den lilla trädgården – Det ska vara enkelt att odla – även för de som bor på liten yta. För dig som inte har något trädgårdsland finns det flera nya nyheter som går att odla i kruka, exempelvis den ekologiska vinbärstomaten Golden Currant och den lilla gula squashen Pic n Nic. Den färgstarka prydnadssötpotatisen Batat blir fin i en ampel eller i balkonglåda.
 4. Låt maten blomma – Förgyll din trädgårdsmat med ätbara blommor: gurkört, kryddtagetes, krasse och de violliknande penséerna, är inte bara vackra att se på – de går även att äta. Antingen hackar du blommorna och strör över tallriken, eller så använder du blommorna hela som en vacker – och god – dekoration.
 5. Köksträdgården flyttar in  Vi förlänger odlingssäsongen genom att flytta in mindre delar av trädgården in i hemmet. Småskalig köksträdgård i form av så kallade mikroblad, små spröda och mycket näringsrika skott och blad, som får växa i dränerade odlingskärl, är en lösning för dig som vill fortsätta skörda när det blivit kallt ute. Rödbetsblad, gurkört, bladrädisa och den asiatiska kålen pak choi, går till exempel att odla på fönsterbrädan året om.
Taggar: | | |