Sommarinsikter om insekter

SOMMAR. Småkryp och insekter är fantastiska. De finns hela tiden omkring oss och utför tjänster vi inte ser, men som vi är beroende av. Man räknar till exempel med att så mycket som två tredjedelar av världens pollinering utförs av bin, och värderar denna insats till flera miljarder kronor. Dessutom är det brummande ljudet av humlor och bin och synen av vackra fjärilar, trollsländor och nyckelpigor ett verkligt sommartecken. Så, hur gör man för att få till den perfekta sommarkänslan och samtidigt gynna småkrypen? Sapir har tipsen!

Blommorna
För det första behöver din trädgård, uteplats eller balkong rätt sorts växter. Buskar och träd som blommar under våren och försommaren lockar pollinerande fjärilar, humlor och bin. Syren, Äpple, Hägg och Kaprifol är alla bra varianter. Kaprifol gör sig dessutom fint på balkongen. Tänk bara på att ge den gott om utrymme i odlingskärlet. Är det speciellt fjärilar du är intresserad av är den så kallade fjärilsbusken, eller Syrenbuddleja, ett måste. Du kommer få otaliga fjärilsbesök! Tänk också på att fjärilarna lägger sina larver på brännässlorna, så spara ett hörn där de kan få växa fritt.

För att locka humlorna ska du plantera blåa och gula blommor med mycket nektar, som blåeld och gurkört. De älskar också kryddväxter som får blomma, så här kan ni ha ett gemensamt intresse. Fyll rabatten eller krukorna med till exempel timjan, lavendel, mynta och oregano.

Hotellen
Även småkrypen behöver sova och vila, så hjälp dem att hitta en trygg plats. Antingen går du den enkla vägen och köper något du gillar. På till exempel Blomsterlandet har de fina insektshotell. Vackra bihotell hittar du till exempel hos produkt- och möbeldesignern Linda Loland, eller Ica Hemma. Kliar det i den kreativa nerven går det utmärkt att bygga ett själv. De små krypen gillar trånga utrymmen och ett vanligt sätt att ge dem lite vila är att antingen borra flera små hål i ett vedträ eller bunta ihop en drös bambupinnar. Häng sen upp härligheten i ett träd eller utmed en vägg, och bygg gärna ett litet regnskydd också. På Allt om biodling kan du få många tips på hur ditt nya hotell kan se ut.

Taggar: | | |