• vinkaféer

    Nyöppnade vinkaféet Tyge & Sessil satsar på små, okända producenter som arbetar så nära naturen som möjligt.

  • vinkaféer

    I Solna hittar du miljömärkta The Winery Hotel, världens första vinhotell med eget vinotek.

Nya krogtrenden: vinkaféer och folkölsbarer

DRYCK. Lågalkoholdrycker, veganvin, folköl och alkoholfritt i glaset är det nya svarta inom dryckesvärlden.Det öppnas fler och fler nischade vinkaféer och folkölsbarer som ställer drycken och dess kringliggande kultur i centrum. Sverige har även fått sitt första vinhotell. Att lära sig mer om det man dricker har blivit en viktig del av upplevelsen.

Systembolagets alkoholfria sortiment var det som ökade mest under 2016. Det hälso- och hållbarhetstänk som funnits ett bra tag i restaurangköken har nu letat sig in även till bardelen på krogen. Smaken på drycken är självklart fortfarande viktig, men intresset har också ökat för vilka ingredienser drycken är gjord av, vilket bryggeri som framställt den, hur odlingen gått till och vilket väder det var under säsongen då råvarorna skördades. Gästerna vill dessutom gärna veta om det som hälls upp i glasen är ekologiskt eller inte.

Sapir har sonderat terrängen efter landets hetaste dryckesplatser:

1. Tyge & Sessil  Nyöppnat vinkafé vars hjärta klappar för vin från små okända producenter som arbetar så nära naturen som möjligt. Tyge & Sessils personal serverar vin samtidigt som de sprider vinglädje, kunskap och upptäckarlust.
Brahegatan, 4, Stockholm

2. Restaurang FOLK – Vegetarisk krog som ligger i foajén på Folkteatern vid Järntorget i Göteborg. Små och mellanstora rätter med inspiration från hela Europa samsas med ett vinsortiment som uteslutande består av naturviner, med andra ord vin som gjorts på druvor som skördas för hand och som framställts utan kemiska bekämpningsmedel i vingården.
Olof Palmes Plats, Göteborg

3. A.R naturlig krog & vinbar – Här dissar kockarna råvaror som inte är producerade på ett miljöschysst sätt. Naturligt och ekologiskt är ledorden. I vinbaren serveras det tillsattsfria drycker från miljövänliga tillverkare.
Erik Dahlbergsgatan 3, Malmö

4. The Winery Hotel Det första vinhotellet i världens som har ett eget urbant vinotek. Som gäst på hotellet kan du bokstavligen följa druvans väg från fat till flaska. Men det går också bra att besöka hotellets bar- och restaurangdel, utan att sova över, för en vinupplevelse i toppklass. Hotellet är miljömärkt med Green Key.
Rosenborgsgatan 20, Solna

5. Folkölsbaren Bottle Shop – Här finns huvudstadens bredaste sortiment av folköl från microbryggerier från hela Sverige. Här går det att nörda ner sig rejält i olika ölsorter, tillverkade från norr till söder.
Kocksgatan 19, Stockholm

Föredrar du att prova folköl eller alkoholfria drycker hemma?
Folkölsbutiken kan du handla hem hantverksdryck från hela Norden. Här hittar du bland annat folköl, folkmjöd, cider och alkoholfria drycker.
Hornsgatan 42 a, Stockholm

Veganskt, ekologiskt eller naturvin?
För att ett vin ska få kallas ekologiskt ska det uppfylla krav på tillverkningen och på odlingen av vindruvorna. Mycket handlar om hårdare regler för användningen av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. För att ett vin exempelvis ska märkas ut i hyllan på Systembolaget med deras gröna ekologiskt-märke, måste det ha en certifiering från en oberoende organisation som kontrollerar att vinet uppfyller EU:s regler för ekologisk odling och ekologiskt vin.

Ett veganskt vin har klarats utan animaliska produkter, för vanliga viner använder man exempelvis ofta mjölkprotein eller äggalbumin som klarningsmedel.

Ett naturvin karaktäriseras av druvorna som skördats för hand och att inga kemiska bekämpningsmedel har använts i vingården. Dock finns det ingen märkning eller kontroll av dessa viner jämfört med biodynamiskt eller ekologiskt tillverkade viner.

Pst: Kamratstödjare Sapir rekommenderar varannan vatten och varsamt i glaset. Trendspaningar visar även ett ökat fokus på alkoholfritt under 2017 (och du vill ju vara trendig).

Taggar: | | | | |