SPARANDE

Köp till sillen och sälj till kräftorna

SPARANDE. Budskap och lärdomar som håller över tid och tål att delas med andra har i tusentalsår förvandlats till ordspråk i alla dess former. De har till syfte att hjälpa oss att sprida kunskap och spelar en viktig roll i både det sociala- och kulturella livet. Men vad säger egentligen historien om våra plånböcker?

Ett av de mest kända ordspråken i ekonomins värld är ”The trend is your friend” eller den fulla versionen ”The trend is your friend, until the end, when it bends”. Och visst finns det att lära från det. Främst för den som är väldigt aktiv i sitt sparande. Det handlar om att ha is i magen för små rörelser tills man kan identifiera en trend, oavsett om det gäller upp- eller nedgångar. Men den säger också att det finns ett stopp, en punkt när en trend vänder om – inget vara för evigt.

Ett mer tidsorienterat råd som lever vidare är ”Köp till sillen och sälj till kräftorna”. Det finns statistik på att börsen har visat sig från sin bästa sida under sommaren för att sedan dyka i september. Huruvida det är värt att lyssna till tåls att diskutera. För precis som med all statistik finns det också den som visar det motsatta. Många menar därför att börsen, likt svensk sommar, inte garanterar någon solskenshistoria under de ljuva semestermånaderna.

Att jag springer på uttrycket ”Sell in May and go away” verkar därmed ha sin naturliga förklaring. Lägger vi ihop de med ”Köp vid snö, sälj vid tö” så verkar det finnas fog för att vara försiktigt optimistisk till snabba kap under sommaren. Starka höstar, nystartskänsla vid årsskiftet följt av utdelningsvårar gör att det finns de som menar att det är läge att kamma hem vinsten innan sommaren.

Det verkar som vår historia berättar om snabba klipp snarare än långsiktiga investeringar. Men oavsett vilket öra man lyssnar med så bör man vara försiktigt. Det är en väldigt kort tid vi pratar om. Ett försök att tajma och göra snabba klipp ska endast göras med pengar du har råd att förlora.

Lämningar från vår tid
Jag hoppas och tror, att vår tid kommer lämna avtryck i form av berättelser om att gröna pengar är smarta pengar. Kanske kommer kommande generationer att säga ”Hållbart sparande, bra för plånboken och världen” och tänka tillbaka på vår tid som la grunden för den omställning.

Taggar: | | | |