ekonomi

Så kan du maxa semesterkassan

KASSAKOLL. Nu är sommaren här och för många är semestern endast ett stenkast bort. Men om du inte tar kontroll över dina utgifter, så är det lätt hänt att semesterpengarna smälter bort lika snabbt som en glass i solen. Sapirs sparexpert Maja Englund delar med sig av sina bästa tips för att maxa semesterkassan, både före och efter semestern.

1. Maxa klirret, minska prylarna – Kanske har du både saker och kläder som mest samlar damm? Passa på och sälj dem innan du ska resa iväg på semester. Nätet vimlar av secondhand-sajter eller testa att anordna en loppis om du har mycket grejer? Både ett roligt tidsfördriv och en aktivitet som faktiskt ger pengar – som kan utöka semesterkassan.

2. Boka bussigt boende – Miljöombyte gör mycket för kropp och själ och många gånger är destinationen sekundär. Det finns flera sätt att hitta gratisboenden om du har ett öppet sinne. Bytessajten Homeexchange förmedlar kontakter världen över och gör det möjligt att byta bostad med andra för en tid. Känner du att det pirrar i fingrarna efter lite trädgårdspåtning eller att du längtar efter en fyrbent vän under semestern? Spana då in Housecarers, där kan du få bo gratis i utbyte mot att du tar hand om huset och eventuella husdjur. Eller varför inte passa på och förena nytta med nöje och ”wwoofa”? Med andra ord; volontär-arbeta på en ekologisk lantgård i utbyte mot kost och logi.

3. Ortens pärlor – Oavsett om du semestrar på hemmaplan eller inte, kommer du säkert fylla dina dagar med aktiviteter. Men det behöver det inte kosta skjortan, mycket är faktiskt gratis på sommaren. Åk på picknick, gör en cykelutflykt eller gå på vandringstur i något naturskönt område. Eller varför inte utnyttja lokaltrafiken till en ny strand eller lekpark? På många ställen finns det också möjlighet att besöka en bondgård eller en så kallad 4H-gård – en mindre gård med djur som drivs ideellt – som är gratis att besöka. Fler och fler kommuner satsar också på gratis utomhusgym och teaterföreställningar i parker. Om vädret inte visar sig från sin bästa sida vill jag slå ett slag för gamla hederliga ”bibblan”.

4. Ta kontroll över småköpen – Lägg pengarna på det du verkligen uppskattar istället för småköp. Ta med dig en vattenflaska i väskan istället för att köpa vatten när du ska på utflykt, det gör gott både för plånbok och miljö. Om strand- eller parkhäng står för agendan under semestern, packa picknickkorgen. Förutom hög mysfaktor så är det billigare än att köpa mat och fika på plats.

5. Ta det lugnt och tänk framåt – Semester ska vara just semester. Är ekonomin knaper är det inte meningen att du ska vända ut och in på dig själv. Ta det bara lugnt i år och ägna lite tid åt att byta en ovana mot en god. Jag har sagt det förr, men det tål att upprepas. Två uteluncher i veckan blir ca 10 000 kronor på ett år. Se över dina sparanden, fixa autogiron som dras direkt efter lön och se till att du har separata sparande för exempelvis semester, nytt boende och pension – det är mycket lättare att hålla motivationen uppe och vips har du en ordentlig semesterkassa till nästa år!

Taggar: | | |