sparkonto

Årets julklapp: Ett drömkonto

KOSING. Vill du hjälpa någon du tycker om att förverkliga sina drömmar, men är själv långt ifrån välbärgad nog att finansiera kalaset? Du kan fortfarande ge dem en spark i baken och start på vägen. Hoppa den skrynkliga sedeln i kuvert under granen och ge bort ett sparkonto! Sätt in ett symboliskt startkapital som du markerar ”till Bröllopet”, “Första lägenheten” eller “Roadtrip 2018” (vad drömmen än må vara) och voilà – en klok present som kan växa till någonting speciellt.

Så fixar du drömkontot
Det finns flera sätt att ge bort ett sparande. Fonder är ett av de vanligaste – och enklaste – sätten att spara både små och stora belopp, och fungerar bra både för en vanlig buffert och mer långsiktiga mål. Vad som passar bäst beror på din placeringshorisont och hur aktiv du vill vara. Du kan välja ett månadssparande där du för över pengar regelbundet, eller göra engångsinsättningar. Och du, glöm inte att spara hållbart – i bolag som tar sig an de globala utmaningar vi står inför och säkerställer att vi går en hållbar utveckling till mötes.

Alla har givetvis olika förutsättningar för att ge bort ett sparande till barn eller barnbarn, men för den som har möjlighet är “drömkontot” ofta en uppskattad present som håller på sikt, och en investering i en ljusare framtid.