• Löpningsentreprenören Dan Paech, guide och grundare till Run With Me Stockholm. löpning

  Löpningsentreprenören Dan Paech, guide och grundare till Run With Me Stockholm.

 • Guidade löpturer genom Stockholms historia, av en australiensare. löpning

  Guidade löpturer genom Stockholms historia, av en australiensare.

 • löpning

  Löpning är ett grymt sätt att utforska nya städer, säger Dan, som alltid packar joggingskorna på semestern.

 • löpning

  Inte längre en ensamsport: intresset för att springa tillsammans med andra har vuxit snabbt.

 • "Jag ville skapa ett socialt community som sammanför turister med lokalbefolkning genom ett gemensamt intresse för löpning."

 • löpning

Guidade löpturer genom Stockholm

LÖPNING. Han använder löpning som medel för social interaktion, och har skapat Run With Me Stockholm för att sammanföra turister och expats med lokala stadsbor. Australiensaren Dan Paech är invandraren som visar dig Stockholm utifrån in, och hyllas i internationell press för sina guidade löpturer. I höst expanderar konceptet ytterligare.

Löpartrenden fortsätter att öka i Sverige. På några år har det som brukade vara en smal ensamsport utvecklats till gruppträning med en stark gemenskap. Hela Sverige springer, så även Dan Paech, grundare till Run With Me Stockholm.

– Löpning är ett grymt sätt att utforska nya städer, och intresset för att springa tillsammans med andra har vuxit sig stort. I ett socialt format där du även kan träffa nya vänner och likasinnade finns ett ytterligare värde.

För tre år sedan satt Dan på ett kontor i London. Och på tuben, i slentriantrafik genom vardagen och i ständig transit mellan jobb och jogging. Inte lycklig men heller inget att klaga på. Ett erbjudande om några månader på företagets stockholmsfilial blev då ett plötsligt plåster på ingångna skavsår.

– Jag packar alltid löparskorna när jag reser, det är så jag utforskar nya städer. Jag behövde en ny utmaning bortom pendlandet och stressen, där jag inte behövde sitta still hela dagarna, utan fick göra min egen grej, säger han.

Deffade atleter och kontorsråttor
Blixtförälskad i Stockholm (gråslaskigt februari till trots), fascinerad av startupvärlden och av en slump inackorderad i entreprenörskollektivet Hus24, pekade tillräckligt många saker åt samma dröm. Dan tog chansen att börja om, sa upp sig och stannade kvar. Började jogga runt staden och utforska arkitekturen, statyerna, gränderna.

– Men jag hade alltid en tanke om att skapa ett socialt community som sammanför utlänningar och turister med lokalbefolkningen, genom ett intresse för löpning.

En facebookgrupp föddes, ett försiktigt första steg som snabbt blev hans egen startup, Run With Me Stockholm. Nu anordnar han guidade löpturer för turister, och visar stockholmare genom sin egen stad.

– Jag insåg snabbt hur lite folk vet om sin egen stad, och många gillar att få ett utifrånperspektiv på sin kultur, och vill veta hur det är att bo här som invandrare.

Han springer med deffade atleter, otränade kontorsråttor, barnfamiljer och 65-åringar. Då guidningarna sker just på löpande fot finns inte tiden för de djupaste av lektioner, istället har Dan tagit fram ett koncept han kallar History Light.

– Alla bryr sig inte om vilket datum Gustaf Adolf blev kung, men de kanske tycker det är intressant att USA:s militär fortfarande studerar hans tekniker i krigsföring.

Allt pekar också på att Run With Me är inne på ett vinnande spår – med ett stall på fem guider och fyra språk – är man listad på BBC:s Top 10 running tours in the world, och Elle Travels “5 reasons to visit Stockholm”. I höst tar Dan konceptet till nästa nivå, och öppnar en franchise i Singapore.

– I en mer långsam och organisk process ser jag oss bli ett globalt nätverk, stationerade runt i världens städer, som sammanför människor från olika länder.

Namn: Dan Paech

Ålder: 32

Familj: Sambo

Bor: Årsta, Stockholm

Gör: Hälsoekonom och entreprenör. Grundare till Run With Me Stockholm

 

Dan listar: Stockholms 3 bästa löparrundor

 1. Hellasgården genom södra delen av Nackareservatet
 2. Längst Riddarfjärden med utsikten över Gamla stan
 3. Djurgården runt