staffan hansén

Staffan Hansén hämtar sin inre kraft i ett tydligt uppdrag – att påverka

HÅLLBART LEDARSKAP. Som chef idag förväntas du kunna leda ditt företag i en större kontext, bortom branschen. Du måste kunna visa att dina medarbetare verkligen är med och gör skillnad, säger Staffan Hansén, vd på pensionsbolaget SPP. 

Med ett ständigt nyhetsflöde om klimathotet finns det de som har förmågan att lysa upp i mörkret. Staffan Hansén, vd på pensionsbolaget SPP, menar att samhällsnyttan som företaget är med och skapar ger kraft och mening. Mening för honom själv, för medarbetarna och inte minst för bolagets 700 000 kunder.

– Vårt uppdrag är att skapa bra pensioner för våra kunder. Genom att investera pensionspengarna framtidsorienterat kan vi även bidra till en hållbar värld att gå i pension i, säger han självklart på sjungande finlandssvenska.

Större mening låter bra, men finns det substans i att tala om sådana högre värden?
Det får inte vara en kommunikativ nischfråga, att däremot driva frågor kring jämställdhet, hållbarhet och innovation som en del av kärnaffären blir allt mer av en hygienfaktor. Det finns ingen motsättning i bolag som ser affärsmöjligheter och samtidigt bidrar till att lösa samhällsproblem, tvärtom!

Kan du konkretisera hur SPP bidrar till att lösa samhällsproblem?
Det kan låta mastig när jag talar om en bättre värld, men faktum är att hälften av pengarna på världens börser är pensionspengar. Det innebär att du med pensionen har en enorm kraft att påverka genom att välja ett hållbart pensionssparande. Vi som pensionsbolag påverkar både genom dialog med bolagen vi investerar i och genom att kanalisera kapital till investeringar som bidrar till en omställning i linje med de globala hållbarhetsmålen.

Och mer konkret?
 SPP har ingen undangömd ”ekohylla” i sortimentet. Alla våra fonder har passerat våra höga krav på hållbarhet. Framförallt väljer vi genom vårt stora team av hållbarhetsanalytiker ut de bolag som står bäst rustade för att skapa värden i framtiden. I tillägg är det en självklarhet för oss att utesluta de fula fiskarna ur alla våra investeringar. Som exempel gick SPP redan 2005 ur alla tobaksbolag och 2013 ur alla bolag med stora intäkter från kolindustrin.

Hur viktigt är det med ett hållbart ledarskap?
Jag låter hållbarhet vara en kompass för mitt ledarskap, det som inte känns bra i magen är troligen inte bra. Att våga fatta modiga beslut och visa på handling hoppas jag kan inspirera andra. Nöjda och engagerade medarbetare utvecklas till ambassadörer för ett företag. Ingen marknadsföring slår stolta medarbetare som pratar gott om sin arbetsgivare till familj och vänner – och som i sin tur för ordet vidare. Medarbetare som delar företagets värdegrund har störst sannolikhet att bli goda ambassadörer. Jag är övertygad om att framtidens vinnare är de företag som lyckas med det hållbara ledarskapet. Det betyder att företagsledare måste våga både utmana och låta sig utmanas av medarbetarna så att hela organisationen är med och gör skillnad.

Taggar: | | |