staffan hansén

Kommersiella drivkrafter styr klimatfrågan i rätt riktning

Krönika från SPP:s VD Staffan Hansén om hur USA:s nya president kan påverka miljön.

PRESIDENTVALET. På det nyligen avslutade klimatmötet i Marrakech klargjorde Kina att de värnar om Parisavtalet, oavsett vilken väg USA:s nye president väljer. Kina har ställt in kompassen på förnyelsebar energi och backar upp ord med handling. Dagligen installeras 500 000 solcellspaneler i landet och två nya vindkraftverk reser sig varje timme.

Om USA väljer att backa bandet för en renässans på kol och olja så hotas de globala klimatmålen. Eller gör de…? Priset på solenergi har fallit med 80 procent under de senaste sex åren. Förnybar energi börjar bli ett lågprisalternativ som många kinesiska företag använder sig av för att sänka sina kostnader. Från miljöfråga till affärsstrategi. Det är bara en tidsfråga innan lagringstekniken utvecklats så att förnybar energi även funktionellt mäter sig med fossila reserver. En skattegynnad kolindustri är knappast en långsiktigt hållbar politik i den miljön.

Det finns massor av arbetstillfällen att skapa i energiomställningens svallvågor. Tänk om Trump skulle rikta de utlovade massiva infrastruktursatsningarna på att miljöanpassa och kostnadsoptimera USA:s energimix? Det skulle stärka konkurrenskraften och verkligen göra USA stort igen.

Nej, de globala klimatmålen kommer nog inte att hotas av att USA får en ny president. De affärsmässiga drivkrafterna bakom förnybar energi är helt enkelt för stora. Lika lite som den inkrementella utvecklingen av stearinljuset födde glödlampan, kommer en kolrenässans att underbygga en kommersiellt hållbar industriell boom.

Taggar: | | |