• "Det här är min flock" säger VD Lisa Renander, som delar hem och jobb med ett dussin andra it-entreprenörer.

 • Ett hem för digitala nomader, som samlas från världens alla hörn. kollektiv

  Ett hem för digitala nomader, som samlas från världens alla hörn.

 • Hit kommer människor som har möjlighet att bo själva, men väljer att bo i grupp för att komma åt andra värden. kollektiv

  Entreprenörerna med möjligheten att bo själva, men som väljer att leva i grupp för att få en kreativ fristad och gemenskap.

 • Fredrik och Lisa tror på en framtid där vi nyttjar lokaler till olika saker under dag- och kvällstid. kollektiv

  Fredrik och Lisa tror på en hållbar framtid där vi nyttjar lokaler till olika saker under dag- och kvällstid.

 • En ny och rörlig generation som ser hela världen som sin spelplan, och bostadsmarknaden hänger inte med.

 • Av med skorna! kollektiv

  Av med dojorna!

 • "Vi vill skapa fysiska bostäder utifrån vad människor mår bra av" säger Fredrik om framtidens nya co-living.

 • Tech Farms med mikrolägenheter planeras nu till Täby 2017. Plushus med slutet kretslopp, självförsörjande på energi med växtbäddar för rening av vatten. kollektiv

  Tech Farms med mikrolägenheter planeras nu till Täby 2017. Plushus med slutet kretslopp, självförsörjande på energi med växtbäddar för rening av vatten.

 • Ny värld möter gammal i Stockholms historiska centrum. kollektiv

  Ny värld möter gammal i Stockholms historiska centrum.

De bor på jobbet: Vi träffar startupkollektivet i Hus 24

KOLLEKTIV 2.0. I ett fem våningar brant 1800-talshus tronar Stockholms svar på Silicon Valley över Gamla stans kullerstenar. Här, i Stockholms historiska centrum, bor och arbetar hungriga entreprenörer i Sveriges första startupkollektiv: Hus 24.

– Jag startade projektet för att jag ville vara i en miljö där jag kan utvecklas tillsammans med andra. Ett kollektiv som samskapar mot ett medvetet samhälle, utan att behöva ge avkall på den egna individualismen, säger projektets VD Lisa Renander.

Här delar hon 240 kvadrat med ett dussin startup-grundare, investerare, designers, programmerare och advokater – som alla driver sina projekt via en blinkande router på en stentrapp. Kontrasterna mellan gammal och ny värld fortsätter över blanka espressomaskiner och bladtunna laptops som har tagit plats mellan ornamenterade kakelugnar och hundratals år gamla väggmålningar. I kontoret smattrar fingrar mot tangenter, i köket kokar en nyduschad entreprenör ägg och bakom en dörr hörs dova snarkningar. Alla gör sin grej, tillsammans och var och en för sig.

– Idag flyter jobb och fritid ihop både på internet och i fysiska rum. Det går inte längre att ha en fastighet till varje ändamål, i framtiden måste vi dela resurser och nyttja lokaler till olika saker under dag- och kvällstid.

I Hus 24 bor digitala nomader från världens alla hörn, i många fall tillfälligt under tiden av ett visst projekt. Listan över husets “crew” ger en skymt av programmeraren på Spotify, studenten från Harvard, produktchefen på Klarna, grundaren av Spontano och ingenjören på Scania.

– Det här är min flock. Jag har aldrig känt att samhällets mallar passar mig och jag tror att Hus 24 är nästa steg i samhällsutvecklingen. Att leva utanför vanliga ramar normaliseras, säger Lisa.

Co-living bryter normen och vägen till nya boendeformer har kantats av juridiska och ekonomiska utmaningar från ett system utan flexibla regelverk.

– Den nya generationen är rörlig och har andra värderingar, där status inte är kopplat till traditionella samhällsstrukturer. De ser hela världen som spelplan, och bostadsmarknaden hänger inte med.

Framtidens bostäder skapas i bastun
Hus 24 blev en fristad från samhällets begränsningar där drivna individer samlas för att skapa förändring genom samarbete. En betaversion på det som nu blir en storskalig satsning: Tech Farm. I Hus 24:s bastu, som även fungerar som brainstorming-rum för kreativa möten, föds nya visioner på fuktiga post-its. Här kläckte Lisa och kollektivkollegan Fredrik Forss Tech Farm. Fredrik berättar om ett globalt nätverk; byggnader med hundratals smarta mikrohem som kombineras med gemensamma ytor för co-living och co-working.

– Ända sedan 1950-talets individualism har vi fokuserat på oss själva och stängt in oss i privata lägenheter. Många lever ensamma eller i utanförskap, men från Hus 24 ser vi ser hur bra människor mår i tryggheten av en gemenskap, säger han.

Under hösten 2016 möter 50 entreprenörer framtiden i Tech Farms första koncepthus på Östermalm. Och 200 personer står i kö.

– Vi lockar människor som har möjlighet att bo själva, men väljer att bo i grupp för att komma åt andra värden, säger Fredrik.

För att vara med och driva utvecklingen inom teknik och hållbarhet, för gemenskap eller en kreativ miljö.

– Vi vill skapa fysiska bostäder utifrån vad människor mår bra av, som genomsyras av nyfikenhet, medkänsla och öppenhet. Där engagerade människor skapar en samhörighet som spiller över lokalt i samhället.

Lisa Renander
Ålder: 34 år.
Gör: Grundare och VD på entreprenörskollektivet Hus24 och medgrundare till Tech Farm. VD på Reinvent och Go Enterprise. Har startat och drivit fem olika företag sedan 17 års ålder.

Fredrik Forss
Ålder: 31 år.
Gör: Medgrundare och utvecklingschef på Tech Farm. Är även medgrundare till ett tiotal andra bolag, bland annat Klara fastighet och Lineroom.

Tech Farm
Med visioner om 100 hus inom 10 år, representerade på alla kontinenter, tar de även sikte på att öppna en filial i Berlin i höst – och ritar på ett nytt bostadskomplex i Täby till 2017. Plushus med slutet kretslopp, självförsörjande på energi med växtbäddar för rening av vatten. Husens ytor nyttjas till odling inuti så väl som på tak och innergårdar. Praktiska bestyr som städning och matlagning tas om hand för att entreprenörer ska kunna lägga tid och fokus på sina projekt och självförverkligande.