• Långsam snabbmat på Beijing 8; här möter det traditionella kinesiska köket västerländskt.

  • White Guide-listade restaurang Barabao är proffs på kinesisk snabbmat. kinakrogar

    White Guide-listade restaurang Barabao är proffs på kinesisk snabbmat.

  • Utanför restaurang Beijing 8. kinakrogar

    Utanför restaurang Beijing 8.

  • Hållbara kantonesiska delikatesser på restaurang EAT i Moodgallerian.

  • Asiatiskn buffé på Beijing 8. kinakrogar

    Asiatiskn buffé på Beijing 8.

Stockholms bästa kinakrogar

RESTAURANG. Tillsammans med pizzerian och kebabbaren har kinakrogar en självskriven plats i våra hjärtan. Gemene bostadsområde har en egen ”kines” med fyra små rätter som badar i bambuskott och sötsur sås.

Men parallellt med dessa ofta svennefierade klassiker växer en helt annan kinesisk matkultur fram. De senaste åren har det öppnat nya krogar som lyfter kulinariska traditioner från Kinas olika regioner, och presenterar fantastiska upplevelser i urbana, moderna och lekfulla miljöer. Från enkla hål i väggen till exklusiva krogar – här är våra fem stockholmsfavoriter:

1. Surfers
En av restaurangerna som startade den nya kinesiska krogtrenden. För alla stockholmare som vallfärdat till den lilla restaurangen på Södra Kyrkogatan i Visby under sommaren blev saknaden för stor och en filial öppnades i Stockholm. Blandningen mellan surfbar och kinamat är befriande och tillåtande. Köket är från Sichuan och man beställer flera, förslagsvis tre rätter per person, som man sedan delar med varandra.
Var: Regeringsgatan 88

2. EAT Mood
Henrik Nordström som står bakom Lux Dag för Dag och Restaurang B.A.R i Stockholm är också mannen bakom EAT i Moodgallerian. Här presenteras nya kantonesiska smakupplevelser och man serverar hållbart producerade råvaror. Du kan sitta i Bistron, där man delar på flera små rätter, eller på Market, som serverar delikatesser och sushi i en lite mer snabbfotad miljö för de som vill äta något snabbt. Och i mitten finns Jadebaren, en cocktailbar som snabbt blivit ett folktätt vattenhål i Stockholm.
Var: Jacobsbergsgatan 15

3. Beijing 8
Långsam snabbmat med flera restauranger, butik och foodtruck. Det traditionella kinesiska köket möter västerländskt i ett spännande cross-overkoncept som känns nytt utan att kompromissa med det autentiska. Maten är ekologisk, och långsiktig hållbarhet är hörnstenar i produktionen. Har även spridit sig upp i landet och ut i världen.
Var: Hornsbruksgatan 26, Grev Turegatan 1, Farstaplan 20 och Kungsgatan 25

4. Barobao
Barabao är litet och minimalistiskt och de är proffs på kinesisk snabbmat. Mer behöver egentligen inte sägas. Baozi eller gua bao är namnen på olika varianter av kinesiskt eller taiwanesiskt ångat bröd med fyllning, vilket ska ätas med passande dryck till – gärna öl. De blev listade i årets White Guide och nyfikna gäster skapar långa köer vid lunchtid. Det går inte att boka bord, men maten är väl värd att vänta på.
Var: Hornsgatan 66

5. Berns asiatiska
En stockholmsklassiker som alltid serverat ambitiös mat från Asiens alla hörn sedan 1940-talet. Köket har aldrig kompromissat eller anpassat sig, utan behållit en atmosfär av excentrisk asiatisk dekadens genom åren, vilket gör den till en gormandisk kulturskatt.
Var: Berzeli park

 

Maten
Vissa säger att det kinesiska köket började utvecklas i samband med den förste Pekingmannen för 400 000 år sedan. I Kina gör man enligt olika skolor inräkningar i det kinesiska köket enligt 2, 4 och 8 olika kök som har växt fram genom klass, tillgänglighet till råvaror, etnisk bakgrund och olika traditioner. Den vanligaste i västeuropa och USA är Sichuan, men det finns alltså många fler att upptäcka.

Källa: Jessica Sollander och Erika Staffas.

Taggar: | | | |