Stressa ner med TED

PEPP. Behöver du kickstarta livsgnistan? Tappat bort dig själv någonstans mellan julstress och vardagsmiddag av trötta fiskpinnar? Eller drabbad av lindrig söndagsångest? Oavsett har TED peppet mot ett liv på autopilot. Denna outgrundliga inspirationskälla med gratis föreläsningar är det perfekta stället att döda en kvart i soffan och ladda batterierna med motiverande människor och briljanta idéer.

Här är sex inspirerande TED talks för dig som har en tuff dag:

Living Beyond Limits
Amy Purdy förlorade båda sina ben som tonåring och ställdes inför en ny verklighet. Idag är hon professionell snowboardåkare och paralympicsstjärna, och här berättar hon hur vi kan hitta inspiration även i motgångar. “Because my legs haven’t disabled me. If anything they have enabled me.”
Tid: 10 minuter
Visningar: 1,44 miljoner

The power of vulnerability
Brené Brown forskar om sårbarhet; vår förmåga att känna empati och samhörighet. Här berättar hon om insikten som kom att förändra hela hennes liv.
Tid: 20 minuter
Visningar: 27,3 miljoner

Your Elusive Creative Genius
Alltid lika kvicka Elizabeth Gilbert (succéförfattaren bakom bland annat Eat, Pray, Love) förklarar hur och varför vi ska se på alla människor som ett geni. Roligt och personligt föredrag om vikten att vårda vår kreativitet – som garanterar en munter twist på dåliga dagar.
Tid: 19 minuter
Visningar: 12 miljoner

Why we do what we do
Larger-than-life-coachen och ständiga inspirationskällan Tony Robbins är expert på ledarskapsfilosofi. I sitt TED talk förklarar han vad det är som motiverar oss; om kraften i känslor och vår förmåga att utföra saker större än oss själva (samt ger Al Gore en high five på första raden).
Tid: 22 minuter
Visningar: 18,4 miljoner

How to Make Stress Your Friend
Är stress bara är dåligt för oss om vi tror att den är det? Gentemot den vedertagna uppfattningen uppmanar psykolog Kelly McGonigal oss att se stress som någonting positivt, och delar med sig av nya tekniker för att hantera känslan.
Tid: 14 minuter
Visningar: 12,4 miljoner.

How to live passionately–no matter your age
Författaren Isabel Allende, här 71 år gammal, berättar om rädslan för att bli äldre och hur vi kan välja att fortsätta leva passionerat, oavsett hur gamla vi är.
Tid: 8 minuter
Visningar: 2,9 miljoner

TED (Technology, Entertainment, Design)

En tvärvetenskaplig konferens som hålls årligen i Vancouver, enligt parollen ”Ideas worth spreading”.

Under konferensen får kända och nytänkande innovatörer hålla kortare föredrag om ett område de brinner för; så kallade TED Talks. Dessa föredrag filmas och blir ofta virala succéer på Youtube.

Kända talare inkluderar Sting, Al Gore, Bill Gates, Bono, Imogen Heap, Stephen Hawking, James Cameron, Julia Sweeney och svenska Hans Rosling.