Altered – En superhjälte till kran

VATTENFEST. Minska vattenanvändningen med 98 procent och ändå ha rena händer. Låter det som en framtidsvision? Med munstycket Altered:Nozzle är det möjligt redan idag.

Varje dag gör den genomsnittlige svensken av med 160 liter vatten, varav en stor andel rinner rakt ner i avloppet. Samtidigt lider stora delar av världen av vattenbrist, en utmaning som blir allt allvarligare för var dag som går. Med en besparing på upp till 98 procent av vattnet vill innovatörerna bakom munstycket Altered:Nozzle minska vattenslöseriet i världen utan att ändra på vårt beteende.

Den nya tekniken separerar vattenpartiklarna i miljontals små droppar, som sedan sprids som en tunn spray och ger en effektivare användning av kranvattnet. Munstycket har också ett andra läge som sparar upp till 75 procent av vattenanvändningen, men har en högre kapacitet så att du snabbt kan fylla upp kastruller och glas.

En första finansieringsrunda genomfördes under 2016 på crowdfunding-plattformen Kickstarter. Om du missade chansen att backa projektet kommer förbeställningar att kunna läggas på munstyckets hemsida inom kort.

LÄS OCKSÅ: Mehrdad Mahdjoubi tar rymdduschen till jorden

Så funkar det
Du monterar enkelt munstycket direkt på din vattenkran, och det är redo att börja vattenbesparingen omedelbart.

Och du tjänar på det!
Oavsett om du betalar kostnaden själv eller har vattenräkningen inbakad i avgiften på din bostad gynnas du i längden ekonomiskt av vattenbesparingen. Produktionen av rent vatten är nämligen kostsam. Kostnadsbesparingarna för vattenrening och distribution kommer i slutändan därför att gynna dig, oavsett om det blir i form av en lägre kostnad på hyran eller en bättre samhällsekonomi.

 

Taggar: | | | | |