• Paddlingen genom vågorna gör att det oundvikligen kommer sippra in iskallt vatten under dräktkanten.

  • Joel van Der-Besten från Australien äger stormen. Gång på gång bemästrar han sexmetersvågorna, medan de flesta andra dras med av strömmen.

  • I Sverige accepterar man vågorna för vad de är och anpassar sig, säger Camilo Blomqvist. Emanuel Haglund till höger, på väg ner i en stelfrusen torrdräkt.

  • Dånet från stormen gör det omöjligt att snacka, men trogna supporters och för dagen varmt klädda surfare flockas ändå på stränderna för att kolla på.

  • Ett sånt här tillfälle missar jag inte, så jag ställde in några möten, säger Lucas Belsander.

  • Nordsurf bildades av entusiastiska kallvattensurfare år 2002. Nu är de en institution inom svensk surf.

  • Med Nordsurfs egna ord: "We travel through windswept pine trees and paddle in remote frozen waters where the best waves arrive with heavy snow(...)"

Surfare hittar bästa vågorna i iskallt vatten

Upp ur de sex meter höga vågorna utanför Torö kommer en nöjd Lucas Belsander. Han har paddlat, kämpat och blivit blåröd i ansiktet av det iskalla vattnet.
– Jag fick ingen våg, men det var jävligt roligt. Kul att se att havet lever.

Bilen som några timmar tidigare lämnar Stockholm passerar höghus med adventsstjärnor, som blir till skog som blir till små röda hus med prydliga julgransslingor i äppelträden. Det är Camilo Blomqvist som kör och på radion pratar man om stormvarning.

Rent adrenalin
Camilos mobil ringer hela tiden. Det är andra surfare som vill veta om han är på väg och om han vet hur höga vågorna är. De är en tight grupp av personer som inte drar sig för isvatten innanför torrdräkten. Som lika gärna åker till Torö som till Costa Rica för att få njuta av bra surf. Rent adrenalin som måste få komma ut. Camilo svänger in på en smal grusväg som leder rätt in i tallskogen. På parkeringen står stora bilar med vidöppna dörrar, trots att de är fulla med utrustning.

– Det ingår liksom att vi delar allt, berättar Camilo Blomqvist som också är en av grundarna till klädmärket, livsstilen och gemenskapen Nordsurf.

Människan emot elementen
Stormen började utanför Alaska för några dagar sedan och har sedan dess fått vågorna att rulla över halva jordklotet för att tillslut hamna här. På en plats där palmer och stormönstrat fått gett vika för pälsmössa, frostbitna kinder och mängder av hett kaffe.

– När jag bodde i Australien och surfade varje dag försvann till slut känslan. Nu när jag kanske bara kan surfa två gånger i månaden blir varje lyckat glid på vågen en otrolig belöning. Det blir mer av ett mission i Sverige. Det är du emot elementet. Jag har aldrig fått bättre vågor än i Indonesien. Men att få en våg här slår allt. Det är här, där man måste kämpa varje sekund för att det ska funka, som utmaningen finns, säger han.

Duckar inte för det obekväma
I Camilos värld har människan blivit för bekväm, ett tillstånd han inte kan förstå. Han ska inte surfa just idag, men är vanligtvis en av de som bryter iskallt vatten med brädan och gör en duck dive in i vågen. Det handlar om den perfekta symbiosen mellan resan, naturupplevelsen och det enorma projektet att surfa i Sverige. För det är inte utomlands som lockar.

– Det går att hitta värsta äventyren runt hörnet. Ju högre insats, desto större belöning. Det gäller bara att ta det där extra klivet, avslutar Camilo Blomqvist.

 

Camilo Blomqvist: Bor i Stockholm och är 34 år, började surfa som 16-åring

Nordsurf: Kollektiv av kallvattensurfare med surfshop online. Släppte hyllad kollektion åt h&m våren 2014. www.nordsurf.com

Kallvattensurf på andra platser: Gotland, Norra Öland, Norges sydvästra kust, Smitingen utanför Härnösand
Koll på vågor: Via vädersiter som smhi.se eller klart.se kan man se hur höga vågorna är. På så sätt vet man om det är läge att dra ut eller inte.
Taggar: | | |