Sustainable day

5 snabba med Sustainable Day

FEM SNABBA. Maria och Sara driver framgångsrikt sajten Sustainable Day, där de bland annat skriver om mat, mode, resor och saker att göra om man vill leva lite mer hållbart och miljövänligt. För Sapir berättar de var engagemenaget kommer ifrån och hur deras drömsommar ser ut.

Namn: Maria Davidsson och Sara Cedergren  
Gör: Studerar ekonomi med miljöinriktning i Uppsala, och driver gemensamt plattformen Sustainable Day
Läser i sommar: Sara ska läsa en kurs i sommar så det blir en drös med logistik och supplychain-böcker varvat med en klassisk deckare. Maria ska läsa ”Tänka snabbt och långsamt”
Sommarpärlor: Sara tipsar om Legenäs på norra Öland och Grötvik i Halmstad. Maria gillar Gotland och Österlen

1. Ni vill med plattformen Sustainable Day inspirera, motivera och förenkla det miljövänliga levnadssättet. Hur går det, blir vi mer hållbara i vår vardag?
Absolut, medvetenheten ökar stegvis men vi har mycket kvar att göra. Det många upplever är svårt är tillgängligheten och tiden att sätta sig in i vad som är hållbart och inte. Något vi vill hjälpa till att förändra.

2. Världen står inför stora utmaningar – kommer vi att fixa att ställa om innan det är för sent?
Ja, det hoppas vi och det är också vår drivkraft för att fortsätta att inspirera fler till att leva mer hållbart. Fler behöver inse att vi inte har fler resurser än vad jorden ger oss och att det blir en självklarhet för alla att så är fallet.

3. Var kommer ert engagemang ifrån?
För nästan två år sedan lärde vi känna varandra. Vi båda hade då sökt oss till vår utbildning tack vare ett genuint intresse för miljö och hållbarhetsfrågor. Ett intresse som utvecklats och idag blivit en livsstil.

4. Många gör hållbara val i sin vardagskonsumtion, men glömmer bort sparpengarnas makt att påverka och förändra samhället i en mer hållbar riktning – eko i matbutiken men inte i plånboken. Hur tänker ni kring hållbart sparande?
En av de viktigaste sakerna att tänka på gällande hållbart sparande är att de val vi inte gör, också är ett val. Många idag väljer att inte själva placera sin pension, så första steget tycker vi är att ta reda på vart dina pensionspengar investeras och utvärdera därefter. När det gäller val av fonder och aktier finns det en hel del som har profilerat sig som hållbara och det finns många tjänster som analyserar företag utefter ett par kriterier som man kan använda som riktmärke. Allt fler företag vill profilera sig som hållbara och det blir därför viktigt att du som investerare/sparare upplever företaget som transparent och att du själv kan bilda dig en uppfattning om företaget.

5. Vad är era bästa tips för en hållbar sommarkväll?
En härlig sommarsallad med jordgubbar och chevré på en klippa med ett stort gäng kompisar. Vi äter på återvinningsbara tallrikar och bestick. Sara har på sig en sommarklänning som hängt med i många år, Maria har på sig sin omsydda jeanskjol och favoritblusen.