• Arkitektbyrån Clouds Architecture Office menar att svävande hus kan vara ett framtida sätt att lösa bostadbrist på platser där marken har tagit slut. skyskrapa

    Arkitektbyrån Clouds Architecture Office menar att svävande hus kan vara ett framtida sätt att lösa bostadbrist på platser där marken har tagit slut.

  • Högst upp i Analemma Tower beräknar arkitektbyrån att man skulle ha nästan en timme mer solljus per dag, jämför med de som bor på marken. skyskrapa

    Högst upp i Analemma Tower beräknar arkitektbyrån att man skulle ha nästan en timme mer solljus per dag, jämför med de som bor på marken.

Sväva fritt i New York i Analemma Tower

INNOVATIONER. Redo att ta den rumsliga upplevelsen ett steg högre? Eller rättare sagt flera kilometer upp i luften? Om allt går enligt planerna kommer New York bli den första staden i världen med en svävande skyskrapa.

Arkitekterna på Clouds Architecture Office har storslagna planer. De har ritat en svävande skyskrapa utan kontakt med marken – planen är istället att byggnaden hålls på plats med långa specialkonstruerade stålvajrar, som sätts fast på en asteroid i rymden. Skyskrapan, går under arbetsnamnet Analemma Tower, är ett visionärt framtidsprojekt – i dagsläget finns nämligen inte rätt teknik för att klara av att bygga den på ett säkert sätt.

På den amerikanska arkitektfirman är man övertygad om att det kommer bli nödvändigt att hitta nya sätt att bygga på– eftersom det kommer bli brist på ytor i storstäderna – och att det behövs nya tankar och idéer för att skapa byggnader med hjälp av rymden.

Tanken är att den futuristiska skyskrapan ska vara självförsörjande när det gäller energi och vatten, tack vare gigantiska solpaneler och ett kretslopp som samlar upp kondens från atmosfären. Däremot har arkitektfirman ännu inte löst hur invånarna ska ta sig in och ut ur byggnaden.

Även om Analemma Tower än så länge är en högt flygande vision, kan projektet komma att inspirera till nya lösningar på problem som jordbävningar, tsunamis och översvämningar menar Clouds arkitektteam. De lovar också att utsikten från skyskrapan, om och när den väl blir byggd, kommer att vara mer än storslagen.