tillväxt

Svenskarna som växer snabbast i Europa

TILLVÄXT. Sverige befinner sig i topp när Europas snabbaste växande bolag listas av affärsmagasinet INC. Förutom att knipa först platsen så fylls halva tio-i-topp-listan av svenska bolag som gjort succé den sista tiden. Och det som utmärker de svenska bolagen är att de vågar satsa.

Tänk dig en tillväxt på över 4 000 procent på tre år. Det är svårt att kalla det något annat än framgångsrikt företagande. Mannen bakom Europas mest snabbväxande bolag heter Filip Tysander och driver det svenska klockbolaget Daniel Wellington. Vägen har varken varit spikrak eller självklar.

Som entreprenör i det tysta tjänade han ihop sina första 200 000 kronor på att sälja plastklockor och smala slipsar på nätet. Pengar som han senare skulle satsa på en idé som kom efter ett möte under en resa – med en brittisk gentleman, vid namn Daniel Wellington. Resultatet blev enkla, men stilfulla, klockor som efter fem år säljs i 8000 butiker i 75 olika länder. Och företaget omsätter dryga 1,4 miljarder.

Ett annat svenskt succébolag, som placerade sig som nummer sex på listan, är det mindre kända Cabonline Technologies AB. En svensk utmanare till Uber som utvecklar mobilappar för taximarknaden. Under 2015 hade de en tillväxt på 3 457 procent för att under 2016 fortsätta växla upp.

– Framgång är utveckling. Och utveckling når man genom att ta nästa steg. Det kan vara smärtsamt och svårt men alternativet att stå still är inte långsiktigt hållbart, säger Thomas, VD, Cabonlinegroup.

Då gick bolaget från 0 till 35 anställda inom tech, och hittills under 2017 är de närmare 100 personer som jobbar med det området. Och det är ingen slump. För att kunna konkurrera med de nya start-up bolagen har Cabonline, men rötter från 1989, satsat 110 procent på ny teknik och plattform.

10 i topp – Europas snabbast växande bolag 2017

1. Daniel Wellington – Sverige
2. LE Petit Vapoteur – Frankrike
3. Martin Metal Product – Ungern
4. Odeal Oy – Finland
5. Balyasny Europe Asset Management LLP – Storbritannien
6. Cabonline Technologies AB
7. Ukcloud Ltd
8. Star Stable Entertainment AB
9. Feo Media AB
10. Furniture Box AB