• semlor

    Älskad bulle - På fettisdagen äter svenska folket ungefär sex miljoner semlor.

  • Kreativa semlor och korsbefruktningar i nya boken från Tössebageriets mästerbagare Mattias Ljungberg.

  • Vill du ha mycket och sen mer? Satsa på en semmeltårta!

  • semlor

    Semmelwraps har blivit en modern klassiker. Här från Arla, som kör stort med sajten Stans bästa semla.

Sveriges bästa ekosemlor

FETTISDAG. Årets gräddigaste dag närmar sig snabbt och för många är den stora semmelfrossan redan igång. I sockerbagarnas fönster ligger nygräddade vetebullar stoppade med mandelmassa och fluffig grädde travade bredvid experimentella uppstickare som semmelmilkshakes och lyxsemla med anklever. 

Fastlagsbullen har utvecklats långt från hetvägg och briljerar nu med kreativa former, smaker och korsbefruktningar. Inte minst ökar utbudet av ekologiska semlor över landet. Här har vi listat 10 svenska kaféer och konditorier med smarriga ekosemlor från Halmstad till Luleå:

1. Albert & Jack’s: Deli med ekologiska semmelcrepes från egna bageriet på Östermalm.
Engelbrektsgatan, 3, Skeppsbron 24, Drottninggatan 22, Stockholm.

2. Hellmanska Gården: Gobulle med blåbärsgrädde och hemgjord lemoncurd i mandelmassan.
Västra Trädgårdsgatan 24 Nyköping.

3. Café Torget: Krav-märkt gräddfika och ekokaffe precis bredvid skidliften.
Kabinbanevägen 22E, Åre.

4. Lilla skafferiet: Charmigt konditori med blommigt porslin, där du kan mumsa semla i kökssoffan.
Björkgatan 41, Luleå.

5. CUM PANE: Eftertraktad ekobakelse med kardemummasmak, utsedd till Göteborgs bästa semla 2016.
Mariagatan 17, Göteborg.

6. Matapoteket: Raw food-semla med allergivänlig profil utan gluten, laktos och socker.
Bondegatan 6, Stockholm. 

7. Strandnära: Lantkafé med söta minisemlor fyllda med vaniljgrädde, nystött kardemumma och havssalt.
Dansbanevägen 3, Öland.

8. Organic Bakery: Smakrika festlagsbullar av lokala mjölsorter från svenska och danska bönder.
Amiralsgatan 6, Malmö.

9. Enets marmeladeri & bageri: Bullfrossa på chokladsemlor med tryffel, vegansemlor, semlor med blåbärsgrädde och semlor för diabetiker.
Fröset Enet i Värnamo, Växjö.

10. Kvass Bar & Råkök: Råkostsemlor, vegansemlor och semlor utan socker.
Drottninggatan 8, Eskilstuna.

 

Kreativa semlor och korsbefruktningar

När Tössebageriets mästerbagare Mattias Ljungberg uppfann semmelwrapen 2015 exploderade marknaden med nyskapande idéer för den traditionella bakelsen. Nu har han släppt sin bok ”Är semlan en semla?” tillsammans med fotografen Joel Wåreus, en bakelsebok full med gräddiga påhitt och smaklöksfanfar. 

Här är fem nytänkande semlor från boken:

1. Semmellängden, en 60 centimeter lång semla.

2. À la greque, semla fylld med grekisk yoghurt, valnötter och honung.

3. Semmeltårta, för dig som vill ha mycket, och sen mer.

4. Cruffin, en hybrid mellan croissant, muffins och semla.

5. Semmelsmoothie, ultimat smak av flytande semla i glas.

Taggar: | | | | |