• fjällen

  Valla skidorna för en förstklassig upplevelse längst dalgångar och fjälltoppar.

 • fjällen

  På Scandig Ferrum i Lapplandsfjällen bor du med spektakulär vy över Kebnekaise.

 • fjällen

  Drömmer du om att packa väskan med varm choklad och mackor och glida ut över fjällen? Här väntar hundratals mil turspår i fjällsolen.

 • fjällen

  Norrland naturpärla, Kebnekajse.

 • fjällen

 • Young man and his wife with skis enjoying winter weekend

Norrlands vassaste längdskidspår

FJÄLLEN. Byt det gråa storstadsslasket mot bländvita fjälltoppar och gnistrande skare. Skidsäsongen har bara börjat och guldkornen finns runt knuten: svenska fjällen bjuder på 100-tals mil längdskidsspår genom dalgångar och över fjälltoppar. Valla skidorna för en förstklassig upplevelse!

Långa spår för livsnjutare
Drömmer du om att packa väskan med varm choklad och mackor och glida ut över fjällen? Här finns gott om turspår att skrida fram på i den magiska fjällsolen, perfekt för livsnjutaren som inte har någon tid att passa.

1. Funäsfjällen – I Nordic Ski-systemet finns över 30 mil preparerade längdspår längst dalar och fjällplatåer, dessutom gott om informationskartor och raststugor längst spåren.

2. Dundret – Åk som en världsmästare! Teståk spåren som används vid Världscupen i längdskidor, samma spår som Charlotte Kalla slog världseliten med storm i. Här kan du även hyra full skidutrustning.

3. Björkliden – Med historien under skidorna kan du välja på allt från korta motionsslingor till fjällturer 1 200 meter över havet. Korsa dalgångar med spår efter inlandsisen och skrid förbi Rallarkyrkogården.

Grön avkoppling på vita fjäll
Fjällvärlden lämnar ingen oberörd och har något att erbjuda för alla – oavsett om du söker motion eller rekreation. Här kan du koppla av och återhämta krafterna (och lårmusklerna) med heta bastubad och mjuka hotellkuddar i lugn atmosfär.

1. Scandig Ferrum – Bländas av den spektakulära vyn över Kebnekaise eller ha tur och se norrsken. Omgiven av orörd natur finns tid och rum för avkoppling i Lapplandsfjällen.

2. Grövlesjön – En pärla i Dalafjällen med panoramavy mot både de svenska- och norska fjällen. Här äter du KRAV-märkt och eko på den egna restaurangen.

3. STF Edsåsdalen – Jämtländsk pärla och fjällstation med fina spår, ett lugnt och naturskönt alternativ söder om Åre.

Från Lapplandsfjällen till Dalafjällen finns nära 100 fjälldestinationer att välja och vraka på. Du tar dig enkelt till de flesta fjällorter med buss och tåg.

Är det första gången du står upp på ett par skidor? Lugn, de flesta större fjälldestinationer erbjuder arrangerad gruppåkning och kan bistå med instruktör.

Du som testat det mesta på ett par skidor kan också finna utmaningar, vad säg som ett kombinerat skid- och yogaläger?