• Den första Ohoo-bollen som Skipping Rock Labs har tagit fram är helt naturell, men det finns också planer på att göra ätbara drycker med olika sorters smak. ohoo

    Den första Ohoo-bollen som Skipping Rock Labs har tagit fram är helt naturell, men det finns också planer på att göra ätbara drycker med olika sorters smak.

  • Skipping Rocks Lab menar att det är billigare att producera Ohoo-bollen än att tillverka en traditionell vatten. ohoo

    Skipping Rocks Lab menar att det är billigare att producera Ohoo-bollen än att tillverka en traditionell vattenflaska.

En tugga vatten, tack!

DRYCK. En vattenflaska i form av en transparent boll – som går att äta? Ja, så kan framtidens vattenförpackningar se ut. I alla fall om det brittiska företaget Skipping Rocks Lab får bestämma. Deras vattenboll Ohoo har blivit en viral succé.

Miljontals vattenflaskor slängs varje år – bara i Storbritannien. Mängder av dessa flaskor återvinns inte, utan hamnar istället på soptippen eller i värsta fall i havet. Men nu utmanar tre brittiska studenter vår invanda syn på hur vi ska få i oss vatten. De har uppfunnit ett alternativ till plastflaskan – en ”vattenboll” gjord av alger.

Eftersom själva höljet är ätbart så kommer vattenbollen – som går under namnet Ohoo –vara perfekt på idrottstävlingar, som exempelvis under ett marathon. Löparna kan helt enkelt plocka upp en vattenboll vid vätskestationen, stoppa den i munnen, bita sönder höljet så att vätskan kommer ut och fortsätta springa.

Vill man inte äta upp det geléliknande höljet, går det också att skala bollen som en frukt. Eftersom skalet är komposterbart är produkten också perfekt för musikfestivaler, där det går åt mycket PET-flaskor säger Skipping Rocks Lab som ligger bakom dryckesinnovationen. Projektet var en del av ett examensarbete i hållbara lösningar, och tre studenterna trodde så mycket på sin idé att de bestämde sig för att för att gå vidare med den. De startade Skipping Rocks Lab, och samlade in pengar genom Crowfunding för att realisera en produktion av vattenbollarna. Företaget jobbar även med flera innovativa idéer med målet att minska förpackningsavfallet.